Servisch parlementslid in Kosovo beschoten

Een gewapende man heeft maandag in Mitrovica een Servisch parlementslid van het Kosovaarse parlement beschoten. De afgevaardigde liep verwondingen aan zijn been op. Hij verkeert niet in levensgevaar, meldde de politie.

ANPReuters en AFP

De parlementariër, Petar Miletic, werd beschoten, toen hij zijn woning in het noordelijke deel van de Kosovaarse stad verliet om naar de hoofdstad Pristina te gaan.

In Mitrovica heerst een gespannen situatie. Eind vorige week kwam één persoon om het leven door een explosie tijdens een betoging van Serviërs. De rivier de Ibar verdeelt de stad in een noordelijk deel, waar etnische Serviërs wonen, en een zuidelijk deel, waar Kosovaren van Albanese herkomst hun woning hebben. Miletic is een van de tien Servische afgevaardigden in het parlement van Kosovo, dat zich in 2008 eenzijdig onafhankelijk van Servië verklaarde.

Zitting VN-veiligheidsraad

President Boris Tadic van Servië woont deze week in New York een zitting van de VN-Veiligheidsraad bij, waarin de gespannen situatie in Mitrovica centraal staat. De regering van Servië verloor in 1999 de macht over de provincie na een reeks bombardementen van Joegoslavische doelen door de NAVO. Belgrado heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gevraagd om een juridisch advies over de onafhankelijkheidsverklaring. De beslissing wordt deze maand verwacht.

EU-president Herman Van Rompuy heeft maandag zijn bezorgdheid geuit over de kennelijke toename van het geweld in het noordelijke deel van Kosovo. Hij deed dat in Slovenië, waar hij op dat moment op bezoek was.

De plek waar eerder in de week een beschieting in Kosovo plaatsvond (AFP) Beeld AFP
De plek waar eerder in de week een beschieting in Kosovo plaatsvond (AFP)Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden