Serviërs voeren 100 etnische Albanezen af

De Servische politie heeft dinsdag in Kacanik, vijftien kilometer van de grens met Macedonië, vierhonderd etnische Albanezen omsingeld. De honderd mannen van de groep werden in pantserwagens afgevoerd naar het politiebureau....

'Dit is een zeer zorgwekkend signaal', reageerde Beatrice Lacoste, woordvoerster van de waarnemers in Kosovo. Functionarissen van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr beloofden alles te doen om de veiligheid van de afgevoerde mannen te garanderen.

Als gevolg van de aanhoudende gevechten in het noorden en zuiden van Kosovo heeft het UCK zijn toezegging ingetrokken het vredesakkoord over Kosovo te ondertekenen. Het UCK wil slechts met de overeenkomst instemmen, als er een einde komt aan de Servische aanvallen in Kosovo. De UCK-leiding maakte dat dinsdag via haar eigen persbureau Kosova Press bekend.

UCK-leiders hadden maandag gezegd dat ze het akkoord zouden tekenen, al had de militaire leiding nog steeds bedenkingen. UCK-woordvoerder Jakup Krasniqi zei dat de ondertekening doorgaat, zodra alle UCK-leiders terug zijn in Kosovo.

De Servische politie voerde de spanningen tussen de regering in Belgrado en het UCK gisteren verder op door arrestatiebevelen uit te vaardigen tegen negen leiders van het UCK, onder wie drie onderhandelaars bij de besprekingen over Kosovo in het Franse Rambouillet: Hasim Thaçi, Jakup Krasniqi en Ram Buja.

De Amerikaanse gezant Richard Holbrooke is dinsdag in Belgrado aangekomen om de druk op de Joegoslavische president Slobodan Milosevic op te voeren. Hij zal woensdag de president tot inbinden proberen te bewegen. 'Wij zijn slechts een paar dagen verwijderd van een nog omvangrijkere tragedie dan wat al is gebeurd', zei Holbrooke bij aankomst in Belgrado.

De onderhandelingen over Kosovo worden maandag in Parijs voortgezet. Ook Rusland probeert de Albanezen in Kosovo en de regering in Belgrado tot elkaar te brengen. Minister Igor Ivanov van Buitenlandse Zaken gaat donderdag naar de Albanese hoofdstad Tirana en reist dezelfde dag door naar Belgrado.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden