Serviërs vechten in enclave Srebrenica met leger Bosnië

Bosnische Serviërs zijn donderdagochtend de moslim-enclave rond Srebrenica binnengedrongen, waar zij in gevecht raakten met het Bosnische regeringsleger. Dat gebeurde enkele uren nadat in Sarajevo een overeenkomst werd ondertekend tussen de militaire leiders van de strijdende partijen in Bosnië die het tot 1 mei lopende bestand moet versterken....

AP; REUTER; AFP

AP, Reuter, AFP SARAJEVO/ZAGREB

De VN-opperbevelhebber in Bosnië, Michael Rose, sprak van 'een belangrijke stap voorwaarts'. Enkele uren na die woorden braken rond Srebrenica nieuwe gevechten uit en gingen Bosnische regeringstroepen over tot de blokkade van het VN-vliegveld bij Tuzla. Dat laatste gebeurde uit protest tegen de zojuist ondertekende overeenkomst.

Behalve uit Srebrenica en Tuzla werden opnieuw schendingen van het staakt-het-vuren gemeld uit de Bihac-enclave. Ook weigerden de Serven toe te stemmen in de evacuatie van 35 zieken uit de enclave Gorazde.

Na tien uur van overleg tekenden woensdagavond laat de generaals Mladic (Bosnische Serviërs) en Delic (moslims) en de vertegenwoordiger van de Bosnische Kroaten, Blaskic, een document waarin Bosnische Serviërs en de Bosnische regering wederzijdse concessies overeenkomen. Die moeten de besprekingen over een definitieve vrede na 30 april nieuw leven inblazen.

De concessies houden onder meer in dat de Serviërs vanaf zaterdag de weg die Sarajevo verbindt met het vliegveld en door de regering gecontroleerde gebieden in centraal Bosnië vrijgeven voor burgerverkeer en hulptransporten. De Bosnische Serviërs krijgen op hun beurt via het onder VN-toezicht staande vliegveld toegang tot door hen gecontroleerde buitenwijken van Sarajevo.

Daarnaast werd overeenstemming bereikt over de vrijlating van krijgsgevangenen, de evacuatie van zieken uit oorlogsgebieden en de gezamenlijke controle van de gedemilitariseerde zone rond de berg Igman bij Sarajevo.

Afgevaardigden van de contactgroep (VS, Rusland, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk) arriveerden donderdag in voormalig Joegoslavië voor nieuwe besprekingen met de Bosnische regering, de Bosnische Serviërs en de Servische president Milosevic over de toekomstige verdeling van Bosnië tussen moslims en Serviërs.

De Bosnische regering gaf donderdag een verklaring uit waarin zij nadrukkelijk stelde dat daarin de eerder overeengekomen 51-49 procent-regeling niet ter discussie kan komen te staan. Dat gebeurde naar aanleiding van geluiden uit de contactgroep dat het oude verdelingsplan slechts 'een basis' en een 'uitgangspunt' zou vormen bij de gesprekken en geen vaststaand feit. 'Wij zullen dit plan niet inruilen voor een onzeker proces van nieuwe onderhandelingen', zei de Bosnische vice-president Ganic donderdag.

De Kroatische president Tudjman heeft donderdag de VN officieel geïnformeerd dat het mandaat van de twaalfduizend Unprofor-manschappen in zijn land, dat op 31 maart afloopt, niet zal worden verlengd. Tudjman wil dat de VN-troepen Kroatië uiterlijk eind juni verlaten moeten hebben.

Tudjman verwijt de VN dat de aanwezigheid van de blauwhelmen de status quo - een derde van het Kroatische gebied door Serven is bezet - slechts versterkt. Aan de bestandslijn tussen het bezette deel van Kroatië, de 'Servische Republiek Krajina', en het door de regering gecontroleerde deel van het land bevinden zich sinds 1992 meer dan twaalfduizend VN-militairen.

De secretaris-generaal van de VN, Boutros Ghali, zei in een reactie op Tudjmans brief dat hij bang is dat terugtrekking van Unprofor uit Kroatië het risico inhoudt van 'een heropleving van de vijandelijkheden in Kroatië'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden