Serviërs ontvangen Poetin met alle egards

Jan Hunin
De Russische president Poetin wordt verwelkomd door zijn Servische collega Tomislav Nicolic. Beeld afp
De Russische president Poetin wordt verwelkomd door zijn Servische collega Tomislav Nicolic.Beeld afp

Sinds de crisis in Oekraïne zijn er nog weinig Europese landen waar Vladimir Poetin graag wordt gezien, maar Servië behoort duidelijk tot de uitzonderingen: de Russische president werd donderdag verwelkomd met een militaire parade om u tegen te zeggen.

De parade vond plaats naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de bevrijding van Belgrado door het Rode Leger, maar het was duidelijk dat voor Poetin iets extra was gedaan. Sinds het uiteenvallen van Joegoslavië had de Servische hoofdstad niet meer zo'n militair vertoon gezien. Om er geen twijfel over te laten bestaan wie de held van de dag was, reikte president Tomislav Nikolic zijn Russische collega de hoogste Servische onderscheiding uit.

Het is al de tweede keer in enkele dagen tijd dat Servië in Brussel een slechte beurt maakt. Eerder deze week ondermijnde het zijn kandidatuur als lidstaat van de Europese Unie door een voetbalwedstrijd tegen Albanië uit de hand te laten lopen. Nadat een drone met een Albanese vlag het veld was opgevlogen gingen de spelers met elkaar op de vuist.

Ook het bezoek van Poetin zal Servië weinig krediet opleveren. Tijdens zijn bezoek aan Belgrado dreigde de Russische president de gaskraan dicht te draaien, als Oekraïne straks Russisch gas steelt. Daardoor dreigt een herhaling van de winter van 2008, toen verscheidene lidstaten in de kou kwamen te zitten.

Bovendien kon Poetin het in de Servische hoofdstad niet laten de verjaardag van de bevrijding aan te grijpen om nog eens uit te halen naar de 'fascisten' die in Kiev aan de macht zijn. 'Jammer genoeg', zei hij tegen de Servische kwaliteitskrant Politika, 'is het tijdens de Neurenbergse processen ontwikkelde vaccin tegen het nazi-virus in sommige Europese landen zijn werking aan het verliezen.' Poetin zei ook zich te zullen verzetten tegen elke vorm van agressief nationalisme en chauvinisme.

Zijn uitspraken beloven weinig goeds voor zijn geplande ontmoeting met zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko. Die moet plaatsvinden in de marge van de Euro-Aziatische top die donderdagavond in Milaan begon.

Bondgenoot

In Servië maakten ze er geen probleem van. Het Balkanland is al eeuwenlang een van de trouwste bondgenoten van Moskou. Zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog vocht het aan de zijde van Rusland. De liefde is trouwens wederzijds: Moskou blokkeert met zijn vetorecht al jaren de toetreding van Kosovo tot de Verenigde Naties.

Het is iets dat in Servië naar waarde wordt geschat. Zes jaar na het uitroepen van de onafhankelijkheid van Kosovo door de etnische Albanezen kunnen veel Serviërs zich nog altijd niet verzoenen met het verlies van hun voormalige provincie.

Tijdens het bezoek van Poetin werden de Russen voor hun solidariteit beloond met de ondertekening van een reeks bilaterale akkoorden. Volgens de Servische premier Aleksandar Vucic denkt Belgrado er niet aan om, in navolging van de Europese Unie, sancties af te kondigen tegen Rusland. Later dit jaar zijn aan de grens met Kroatië ook gezamenlijke militaire oefeningen gepland.

Hartelijke samenwerking

Volgens de conservatieven die in Belgrado aan de macht zijn, hoeft die hartelijke samenwerking niet in tegenspraak te zijn met de Europese koers die Servië sinds enkele jaren vaart: als kandidaat-lidstaat hoopt het zo snel mogelijk de toetredingsonderhandelingen af te ronden.

Maar de kans is groot dat daar binnen de Europese Unie anders over wordt gedacht. Brussel heeft al meermaals te verstaan gegeven dat kandidaat-lidstaten worden geacht de buitenlandse politiek van de Unie te volgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden