Serviërs moeten macht delen met Kroaten in O-Slavonië

De Serviërs in Oost-Slavonië zullen volgens de uitslag van de plaatselijke verkiezingen de macht voortaan moeten delen met de Kroaten....

BART RIJS

Van onze correspondent

Bart Rijs

BELGRADO

Door de stemmen van de 56 duizend Kroatische vluchtelingen haalden de Kroatische partijen een meerderheid in 17 van de 28 gemeenten in Oost-Slavonië. In Vukovar, de stad waar Serviërs en Kroaten in 1991 fel strijd om leverden, wonnen de Kroaten met één zetel verschil.

De Kroatische partijen reageerden tevreden op de uitslag. 'Dit betekent het einde van het drama voor ons Kroatische vaderland', verklaarde de Kroatische oppositieleider Vlado Gotovac.

Toch gaat de Kroatische Associatie van Vluchtelingen een klacht indienen over het verloop van de verkiezingen. Internationale waarnemers bevestigden dat er talloze onregelmatigheden waren. Maar omdat zowel het VN-bestuur, Zagreb als Belgrado tevreden zijn met de uitslag, zal de klacht hoogstwaarschijnlijk terzijde worden geschoven.

De Kroatische president Tudjman kan claimen dat hij heel Kroatië weer onder zijn bestuur heeft. Bovendien verwacht hij een beloning van de internationale gemeenschap omdat hij zich flexibel heeft opgesteld en de Serviërs hier en daar het lokale bestuur gunt.

De Servische president Milosevic is blij omdat de uitslag de meeste van de 160 duizend Serviërs in Oost-Slavonië ervan zal weerhouden hun heil te zoeken in zijn land. Servië verkeert in een diepe economische crises en Milosevic kan geen vluchtelingen meer gebruiken.

De Serviërs veroverden Oost-Slavonië in 1991 met hulp van het Joegoslavische Volksleger en verdreven de Kroaten, die de meerderheid van de bevolking uitmaakten. Kroatische huizen werden verwoest of bezet door Servische vluchtelingen uit andere delen van Kroatië. De Serviërs wachten nu zenuwachtig op de terugkeer van de oude Kroatische eigenaars als het mandaat van het VN-bestuur op 15 juli afloopt.

'Een deel zal vast en zeker vertrekken, maar een exodus wordt het niet', zei Vojislav Stanimirovic, de leider van de Servische partij in Oost-Slavonië. Hij toonde zich tevreden met de uitslag, maar wil dat het VN-mandaat met een half jaar wordt verlengd. Hij is bang dat de overdracht van het bestuur aan de nieuw gekozen gemeenteraden anders tot incidenten leidt.

Het hoofd van het VN-bestuur, de sigaarkauwende Amerikaanse generaal Jacques Klein, verklaarde dat de uitslag 'een stem voor verzoening en voor terugkeer van alle vluchtelingen' betekent.

Klein wil niet dat er Serviërs in Oost-Slavonië op straat komen te staan als Kroaten hun oude huis opeisen. Hij pleit voor tweezijdige terugkeer: eerst moeten de Serviërs terug naar hun huizen elders in Kroatië, dan kunnen de Kroaten de hunne betrekken.

Klein sprak zaterdag in Zagreb met de Kroatische president over het VN-mandaat. Tudjman wil alleen akkoord gaan met een verlenging als aantal en rol van de VN'ers drastisch worden beperkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden