Serviërs jagen vijftigduizend mensen op de dool Albanese leiders willen actie NAVO in Kosovo

Etnisch-Albanese leiders in Kosovo hebben het Westen woensdag gevraagd militair in te grijpen tegen de 'doelbewuste Servische strategie om de Albanezen uit Kosovo te verjagen'....

AP en REUTERS

AP, Reuter

PRISTINA/BRUSSEL/PALERMO

'Hier speelt zich een geweldig drama af, de NAVO moet tussenbeide komen', vinden de medewerkers van Ibrahim Rugova, hoofd van de zelfuitgeroepen etnisch-Albanese regering. Servische strijdkrachten hebben woensdag vijf dorpen in de grensstreek met Albanië gebombardeerd.

Gevolg: een nog grotere vluchtelingenstroom die zich enerzijds naar Albanië verplaatst, anderzijds naar Montenegro, maar grotendeels naar bergstreken in Kosovo zelf. Minstens vijftigduizend mensen zouden zo op de dool zijn - vooral 'vrouwen, kinderen en bejaarden, die lichamelijk en geestelijk volslagen uitgeput zijn', aldus een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie.

Het dringende beroep van de Albanezen op de NAVO om te interveniëren, zal vooralsnog niet worden ingewilligd. Voor NAVO-secretaris-generaal Solana zijn 'alle opties nog open'. In Brussel vertelde hij dat hij zich zorgen maakt. 'Het nieuws uit Kosovo klinkt niet goed, de toestand verslechtert', aldus Solana. Het Militair Comité bestudeert daarom mogelijkheden voor een militaire interventie - als 'uiterste middel', heeft de Amerikaanse minister van Defensie William Cohen gezegd.

Solana verwerpt elke vergelijking met het notoire gemodder van de alliantie tijdens de beginperiode van de Bosnische burgeroorlog in 1991-'92: 'In Kosovo trachten we niet te reageren op de gebeurtenissen, maar proberen we die gebeurtenissen te voorkomen.'

Een anonieme functionaris van de alliantie voegde eraan toe: 'De NAVO kan zich niet veroorloven dingen te ondernemen die niet gegarandeerd een succes worden.' De alliantie bestudeert vooral de vraag hoe voorkomen kan worden dat de oorlog in Kosovo overslaat naar Macedonië en Albanië. In dat verband wil VN-secretaris-generaal Kofi Anan het vredesdetachement in Macedonië tot eind februari 1998 te handhaven.

In Palermo, waar de Europese ministers van Buitenlandse Zaken met hun mediterrane collega's bijeenzaten, heeft de Europese Unie van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic geëist te stoppen met de moordpartijen in Kosovo. De grote mogendheden zullen zich vandaag in Genève op adequate maatregelen beraden.

De in Belgrado verschijnende krant Telegraf publiceerde gisteren een opmerkelijk bericht, volgens welk in Servische politiekringen weerstand bestaat om 'te sterven voor Kosovo'. Zo'n honderd politiemannen zouden hun congé hebben gekregen, omdat ze hadden geweigerd in Kosovo deel te nemen aan de gevechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden