Serviers gaan akkoord met onderzoek naar Srebrenica

De Bosnische Serviërs gaan akkoord met een onderzoek naar de vermoedelijke massamoord op duizenden Moslims in Srebrenica en Prijedor. De speciale afgezant van de Verenigde Naties voor de mensenrechten in het vroegere Joegoslavië, Elisabeth Rehn, mag beide plaatsen bezoeken....

AFP; REUTER

AFP, Reuter BELGRADO/GLOGOVA

Elisabeth Rehn wordt begin februari in het Servische deel van Bosnië verwacht. Gisteren werd één van de vermoedelijke massagraven in de omgeving van Srebrenica al bezocht door de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor de mensenrechten, John Shattuck.

De Amerikaan had de plaatselijke Servische autoriteiten niet tevoren op de hoogte gesteld van zijn bezoek aan een viertal plaatsen in de omgeving van Srebrenica, de door Nederlandse blauwhelmen bewaakte Moslim-enclave die in juli door de Bosnische Serviërs werd ontruimd.

Shattuck bezichtigde een landbouwloods in Kravice, waarvan de muren nog steeds bloedsporen en gaten vertoonden. Overlevenden hebben verteld dat daar granaten naar binnen werden geschoten, waardoor veel doden vielen onder de Moslims die er opgesloten zaten.

'Dit is de plaats waar veel mensen zich hebben overgegeven toen ze uit de heuvels naar beneden kwamen', vertelde Shattuck de met hem meegereisde verslaggevers. Shattuck zei dat Serviërs die zich met gestolen blauwe helmen als VN-soldaten hadden vermomd, de gevluchte Moslims via een megafoon opriepen terug te keren en zich bij de loods te melden, waar het Rode Kruis hen zou opvangen.

Ook bezocht Shattuck het voetbalveld in Novakasaba, en een school en een sportzaal in Karakaj waar volgens ooggetuigen burgers werden vastgehouden voordat ze in groepjes van dertig werden meegenomen naar een nabijgelegen bos om te worden doodgeschoten.

Vervolgens ging de Amerikaanse onderminister naar het verwoeste dorp Glogova, 16 kilometer ten noorden van Srebrenica. Volgens Shattuck liggen daar vermoedelijk tweeduizend slachtoffers van de massamoorden begraven. Uit een licht besneeuwde akker stak een wit dijbeenbot met nog wat kledingresten omhoog.

De Amerikaanse onderminister zei dat hij naar Srebrenica was gekomen om te zien welke bewakings- en veiligheidsmaatregelen er moeten worden getroffen voor de onderzoekers van het Haagse Joegoslavië-tribunaal. 'De IFOR is op grond van de akkoorden van Dayton verplicht assistentie te verlenen bij het onderzoek naar oorlogsmisdaden', meende Shattuck.

Maar daar bleek de bevelhebber van de NAVO-implementatiemacht, admiraal Leighton Smith, anders over te denken. 'De NAVO zal niet, ik herhaal: niet, zorgen voor specifieke veiligheidsmaatregelen voor teams die ter plaatse een onderzoek komen instellen naar deze massagraven', aldus de IFOR-bevelhebber. 'We zullen alle hulp bieden die in ons vermogen ligt, maar we gaan geen beloftes doen die we niet kunnen inlossen.'

De Amerikaanse regering beschikt over satellietfoto's van de omgeving van Srebrenica waarop een aantal vermoedelijke massagraven zichtbaar is. Volgens de Amerikanen zijn er bij Srebrenica misschien wel zevenduizend mensen door de Serviërs vermoord. Van de 35 duizend mensen die zich begin juli in Srebrenica bevonden, zijn 26 duizend vrouwen, kinderen en bejaarden in bussen gedeporteerd. Van slechts twee- tot drieduizend andere vluchtelingen is bekend dat zij de val van Srebrenica hebben overleefd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden