Serviërs Bosnië zoeken tevergeefs naar Mladic

De Bosnisch-Servische politie heeft woensdag tevergeefs gezocht naar de voortvluchtige generaal Mladic. Het Joegoslavië-Tribunaal wil hem vervolgen wegens oorlogsmisdaden en volkerenmoord in Srebrenica....

De grootscheepse actie vond plaats in de omgeving van de plaats Zepa bij Srebrenica in het oosten van Bosnië. De politie reageerde op een tip dat een verdachte van het Tribunaal zich in het gebied zou bevinden.

Mladic wordt samen met de Bosnisch-Servische ex-president Karadzic verantwoordelijk gehouden voor de dood van duizenden moslims in de enclave Srebrenica. Hij is al meer dan tien jaar voortvluchtig.

De internationale gemeenschap vermoedt dat Mladic zich vooral in Servië ophoudt, terwijl Karadzic zich zou schuilhouden in Bosnisch-Servisch gebied en in Montenegro. De hoofdaanklaagster van het Joegoslavië-Tribunaal, Carla Del Ponte, benadrukte woensdag dat de voormalige legerleider niet in de streek was te verwachten waar de Bosnische politie de zoekactie begon.

Volgens het Servische blad Blic is het zeer goed mogelijk dat Mladic een regeling wil treffen waarbij hij zich overgeeft aan het Tribunaal in ruil voor ruime financiële steun aan zijn familie en mensen die financieel afhankelijk van hem zijn. Bij de onderhandelingen zou ook een ander land betrokken zijn, omdat Servië niet wil dat Mladic op zijn grondgebied opduikt.

Servië staat onder grote politieke druk om de door het tribunaal gezochte prominente figuren uit te leveren. De regering wordt ervan verdacht gezochte ex-leiders bescherming te bieden maar ze ontkent dat in alle toonaarden. Zonder volledige medewerking met het tribunaal blijft de weg naar lidmaatschap van de Europese Unie versperd.

Del Ponte wordt de komende weken weer in Belgrado verwacht. Indien Mladic dan nog niet is opgedoken, wordt er officieel een samenwerkingsteam gelanceerd waarin Belgrado samen met het tribunaal Mladic hoopt te lokaliseren, zo berichtte Blic.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden