Serviers Bosnie weigeren invitatie donorconferentie

De Bosnische Serviërs hebben geweigerd een donorconferentie in Brussel over de wederopbouw van Bosnië bij te wonen wanneer zij deel uit moeten maken van een gemengde, Bosnische delegatie....

REUTER en AFP

Reuter, AFP

SARAJEVO

Premier Rajko Kasagic van de Republika Srpska liet de Hoge Vertegenwoordiger Carl Bildt weten de uitnodiging onacceptabel te vinden. Kasagic wees er schriftelijk op dat er tot de Bosnische verkiezingen in september geen gezamenlijke lichamen bestaan.

De conferentie, die is bedoeld om internationale financiële hulp voor de wederopbouw van Bosnië te inventariseren en deels ook te organiseren, gaat door, met of zonder de Serviërs. Dat had Bildt eerder deze week al aangegeven. Hij maakte toen de deelname van de Serviërs afhankelijk van vrijlating van Moslim- en Kroatische krijgsgevangenen. Uiteindelijk werd aan die voorwaarden voldaan door de Serviërs. Algemeen werd aangenomen dat zij de kans om geld voor hun republiek in de wacht te slepen niet aan zich voorbij wilden laten gaan.

De weigering, zo menen waarnemers, is een overwinning van de haviken van de Bosnisch-Servische leiding, waarbinnen al geruime tijd een machtstrijd heerst. Kasagic geldt juist als een gematigd en pragmatisch politicus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden