Serviër krijgt in hoger beroep 12 jaar langer cel om massamoord in Vukovar

Misdaden volgens Joegoslavië-Tribunaal gekenmerkt door ‘extreme wreedheid en brutaliteit’...

Van onze verslaggeefster Leen Vervaeke

AMSTERDAM Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft dinsdag in hoger beroep een fors hogere straf opgelegd voor de massamoord in Vukovar. De Servische ex-majoor Veselin Sljivancanin (55), oorspronkelijk veroordeeld tot 5 jaar, kreeg dinsdag 17 jaar cel. De straf van zijn overste Mile Mrksic bleef gehandhaafd op 20 jaar.

Het beroep in de Vukovar-zaak werd met spanning afgewacht. De oorlogsmisdaden in de Oost-Kroatische stad waren de ergste op Kroatisch grondgebied sinds de Tweede Wereldoorlog. Na drie maanden bezetting en honderden burgerdoden werden in november 1991 200 Kroatische krijgsgevangenen, die naar een ziekenhuis waren gevlucht, door Servische (para)militairen gedeporteerd, gefolterd en geëxecuteerd.

Het vonnis in 2007 wekte verontwaardiging in Kroatië. Naast Sljivancanin en Mrksic werd toen een derde officier vrijgesproken. ‘Totaal onaanvaardbaar’, zei de Kroatische president, die vond dat de straf niet in verhouding stond tot de ernst van de misdaden.

In het geval van Sljivancanin ging de rechter in de beroepszaak akkoord met die redenering. ‘Deze misdaden werden gekenmerkt door een extreme wreedheid en brutaliteit’, zei hij. Daarnaast werd Sljivancanin dinsdag ook veroordeeld voor moord.

Oorspronkelijk was hij alleen veroordeeld omdat hij de foltering van de krijgsgevangenen niet had verhinderd. De krijgsgevangenen werden immers vermoord door lokale (para)militairen, nadat Sljivancanins legerkorps was vertrokken. In beroep oordeelde de rechter dat Sljivancanin niets had gedaan om de achterblijvende (para)militairen te controleren en daarom medeverantwoordelijk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden