Servië: telefoontje Mladic afgeluisterd

De Servische politie heeft een telefoongesprek onderschept van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic, aangeklaagd voor volkenmoord op Bosnische Moslims. De Servische minister van Defensie, Zoran Stankovic, verklaarde woensdag dat het leger steken heeft laten vallen bij de zoektocht naar de oorlogsmisdadiger....

AFPAP en ANP

Volgens Stankovic heeft het leger in het verleden 'activiteitenondernomen die niet in overeenstemming waren met de eisen van hetJoegoslavië-Tribunaal'. Een onderzoek moet duidelijk maken wie in hetleger hiervoor verantwoordelijk is. Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte heeftServië er vele malen van beschuldigd Mladic te beschermen.

Mladic zou recentelijk vanuit een schuilplaats in Rusland naar Serviëhebben gebeld. 'Mladic heeft een fout gemaakt door onlangs met een mobieletelefoon naar een vriend te bellen. Daardoor kon de politie een paar vanzijn beschermers traceren die weten waar hij zich schuilhield', aldus eenanonieme Servische veiligheidsfunctionaris. 'We hebben de Russischeautoriteiten gevraagd uit te zoeken of Mladic zich binnen hun landsgrenzenbevindt, maar we hebben nog geen antwoord gekregen.'

De Servische president Boris Tadic haastte zich dinsdagavond op denationale zender te verklaren dat nu niet moet worden geconcludeerd 'datde oplossing van het probleem-Mladic eindelijk binnen ons handbereik ligt'.Eerder deze maand leidde een onderschept telefoongesprek van de wegensoorlogsmisdaden gezochte Kroatische generaal Ante Gotovina wel tot diensarrestatie.

Mladic en Radovan Karadzic, de voormalige leider van de BosnischeServiërs, zijn de twee meest gezochte verdachten van oorlogsmisdaden vanhet Joegoslavië-Tribunaal. Zij zijn aangeklaagd voor genocide in verbandmet de massamoord op ruim 7500 Bosnische Moslims in Srebrenica in 1995.

Servië staat onder zware internationale druk de twee te arresteren.Bijna wekelijks doen nieuwe geruchten de ronde dat hun arrestatie ophandenis. Volgens westerse diplomaten reist Mladic tussen Servië en RepublikaSrpska, waar hem onderdak en bescherming wordt geboden door een groep zwaarbewapende nationalisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden