Servië: telefoontje Mladic afgeluisterd

De Servische politie heeft een telefoongesprek onderschept van de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic, aangeklaagd voor volkenmoord op Bosnische Moslims. De Servische minister van Defensie, Zoran Stankovic, verklaarde woensdag dat het leger steken heeft laten vallen bij de zoektocht naar de oorlogsmisdadiger....

Volgens Stankovic heeft het leger in het verleden ‘activiteiten ondernomen die niet in overeenstemming waren met de eisen van het Joegoslavië-Tribunaal’. Een onderzoek moet duidelijk maken wie in het leger hiervoor verantwoordelijk is. Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte heeft Servië er vele malen van beschuldigd Mladic te beschermen.

Mladic zou recentelijk vanuit een schuilplaats in Rusland naar Servië hebben gebeld. ‘Mladic heeft een fout gemaakt door onlangs met een mobiele telefoon naar een vriend te bellen. Daardoor kon de politie een paar van zijn beschermers traceren die weten waar hij zich schuilhield’, aldus een anonieme Servische veiligheidsfunctionaris. ‘We hebben de Russische autoriteiten gevraagd uit te zoeken of Mladic zich binnen hun landsgrenzen bevindt, maar we hebben nog geen antwoord gekregen.’

De Servische president Boris Tadic haastte zich dinsdagavond op de nationale zender te verklaren dat nu niet moet worden geconcludeerd ‘dat de oplossing van het probleem-Mladic eindelijk binnen ons handbereik ligt’. Eerder deze maand leidde een onderschept telefoongesprek van de wegens oorlogsmisdaden gezochte Kroatische generaal Ante Gotovina wel tot diens arrestatie.

Mladic en Radovan Karadzic, de voormalige leider van de Bosnische Serviërs, zijn de twee meest gezochte verdachten van oorlogsmisdaden van het Joegoslavië-Tribunaal. Zij zijn aangeklaagd voor genocide in verband met de massamoord op ruim 7500 Bosnische Moslims in Srebrenica in 1995.

Servië staat onder zware internationale druk de twee te arresteren. Bijna wekelijks doen nieuwe geruchten de ronde dat hun arrestatie ophanden is. Volgens westerse diplomaten reist Mladic tussen Servië en Republika Srpska, waar hem onderdak en bescherming wordt geboden door een groep zwaar bewapende nationalisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden