Servië stuurt mannen terug naar Bosnië

BELGRADO Mannen die gevlucht zijn uit de vorige week door Kroatië heroverde Krajina worden niet meer in Servië toegelaten. De Bosnische Serviërs hebben hen nodig om hun eigen defensie te versterken....

THE GUARDIAN; REUTER

The Guardian, Reuter

De hardere houding tegenover de Kroatisch-Servische vluchtelingen valt samen met een offensief van het door Moslims gedomineerde Bosnische regeringsleger in centraal Bosnië. Door de verscherpte toelating zijn grote problemen aan de grens ontstaan, omdat vrouwen en kinderen weigeren zonder de mannen verder te gaan.

'We hebben informatie dat de Servische eenheden soldaten nodig hebben. Deze mannen moeten teruggestuurd worden, opdat ze hun deel van het werk kunnen afmaken', zei de Servische minister van Transport, Aleksa Jokic, die tevens aan het hoofd staat van de crisisstaf voor het vluchtelingenprobleem.

Bij een van de drukste grensovergangen, aan de Bosnische kant van de brug bij Sremska Raca, protesteerden vrouwen tegen de weigering hun mannen toe te laten. 'Ze willen hun mannen niet achterlaten om in Bosnië te vechten', zei een VN-functionaris.

Vrouwen die naar de Servische kant van de brug kwamen om voedsel op te halen, zeiden dat er een twintig kilometer lange file van tractoren en auto's was ontstaan tot voorbij de oost-Bosnische plaats Bijeljina. 'Dit zijn voor het merendeel zeer arme boeren die als laatsten gearriveerd zijn', zei woordvoerder Fernando Del Mundo van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr.

VN-functionarissen zeiden te betwijfelen of Servië het dreigement zou uitvoeren om reeds toegelaten mannen terug te sturen. Maar het persbureau Tanjug in Belgrado meldde zondag dat vijfhonderd Kroatisch-Servische mannen uit een vluchtelingencentrum bij de stad Nis 'vrijwillig' zijn teruggekeerd naar Bosnië. Ook vorige maand werden duizenden Serviërs uit Kroatië en Bosnië door de autoriteiten in Belgrado opgepakt om mee te gaan vechten in hun geboortestreken.

Zeker 150 duizend Kroatische Serviërs zijn richting Servië gevlucht, merendeels over Bosnisch grondgebied, sinds Kroatië tien dagen geleden zijn Blitzkrieg begon om de Krajina te heroveren. Onder de 80 duizend vluchtelingen die de Bosnisch-Servische grens zijn gepasseerd, bevonden zich volgens waarnemers vijfduizend geüniformeerde mannen.

Volgens VN-woordvoerder Del Mundo worden in Bosnië zo'n 25 duizend vluchtelingen opgehouden die Servië in willen. De verscherping van het toelatingsbeleid ging zaterdag in. Sindsdien zijn nog maar 250 vluchtelingen de brug bij Sremska Raca overgegaan.

Woordvoerders van de VN-vredesmacht in Sarajevo zeiden zondag dat zij aanwijzingen hebben dat het Bosnische leger op het punt staat het stadje Donji Vakuf in centraal-Bosnië in te nemen. Deze door de Bosnische Serviërs gecontroleerde stad lag tot gistermiddag onder hevig artillerievuur. VN-blauwhelmen die in de buurt gelegerd zijn, telden tweeduizend inslagen.

Omdat het artillerievuur in de loop van de middag afnam en nog slechts het geluid van lichte wapens werd gehoord, vermoeden VN-woordvoerders dat de infanterie naar het stadje oprukt. Het Bosnische offensief begon zaterdagmorgen. Volgens de VN wordt het Bosnische leger geholpen door Bosnische Kroaten. De gevechten spelen zich af in een gebied dat in een Amerikaans verdelingsplan voor Bosnië aan de Moslims toevalt.

Vluchtelingen uit de Krajina maken gebruik van moord en martelpraktijken om Kroaten en Moslims te verdrijven uit hun huizen in het Bosnisch-Servische bolwerk Banja Luka. Dit heeft Unhcr-woordvoerder Kris Janowski in Zagreb zaterdag gezegd. In sommige gevallen worden zij daarbij geholpen door de plaatselijke politie. 'We weten van enkele gemene gevallen van moord, zoals van een oud echtpaar dat vermoord werd in hun huis nadat de vrouw een half uur lang met scheermesjes en gebroken glas bewerkt was', zei hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden