Servië sluit akkoord met Kosovo

Het lijkt een akkoord over pietluttigheden, maar toch is het historisch: voor het eerst sinds de oorlog van 1998-99 zijn Servië en zijn voormalige provincie Kosovo het ergens over eens geworden.

LEEN VERVAEKE

AMSTERDAM - Ze sloten afgelopen weekeinde een overeenkomst over de bewegingsvrijheid van elkaars onderdanen, de erkenning van elkaars diploma's en de overdracht van de registers van de Kosovaarse burgerlijke stand. Die bevonden zich sinds de oorlog in de Servische hoofdstad Belgrado.

Met het akkoord, waarover Servië en Kosovo al drie maanden onderhandelden, maken de twee landen goede sier bij de Europese Unie, waar beide landen op termijn lid van hopen te worden. Ook is nu een normalisering mogelijk van de relaties tussen de buurlanden, die elkaar formeel niet erkennen.

Maar het akkoord ligt gevoelig, en wordt daarom voorlopig alleen mondeling gesloten. Door niets aan het papier toe te vertrouwen worden discussies over formulering omzeild. Zo blijft ondermeer de vraag in het midden of tussen Kosovo en Servië een 'grens' ligt, of dat er sprake is van een 'administratieve lijn'.

De Serviërs willen vooral niet de indruk wekken dat ze zich met dit akkoord bij het bestaan van Kosovo neerleggen, terwijl de Kosovaren die indruk juist wel willen wekken. 'Dit is Servië's eerste stap naar het erkennen van Kosovo', zei de Kosovaarse onderhandelaarster Edita Tahiri dan ook.

Servië beschouwt Kosovo, dat in 2008 zijn onafhankelijkheid uitriep en waar 5 procent Serviërs wonen, nog steeds als een Servische provincie. Belgrado erkende daarom geen identiteitskaarten, rijbewijzen of andere documenten die door de Kosovaarse regering in Pristina waren uitgereikt.

Dankzij het akkoord, dat op 1 november in werking treedt, kunnen Kosovaren straks Servië binnenkomen met een Kosovaarse ID-kaart, in een auto met een Kosovaars rijbewijs. Kosovaarse paspoorten worden dan weer niet erkend, want volgens de Servische onderhandelaars zijn paspoorten toch 'het hoogste symbool van burgerschap'.

Daarnaast krijgt Pristina een kopie van de registers van de Kosovaarse burgerlijke stand. Dit zal het makkelijker maken om een scheiding aan te vragen voor koppels die voor de oorlog in het huwelijksbootje waren gestapt, en om identiteitsfraude tegen te gaan.

De bemiddelaar van de Europese Unie, die de twee partijen in Brussel samenbracht, reageerde opgetogen. De onderhandelingen gaan de komende maanden verder, met op de agenda onder meer telecommunicatie (gebruik je een Servisch of Kosovaars telefoonnummer in Kosovo?), postzegels, douanestempels en het kadaster.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden