Servië pakt vertrouweling Milosevic op

De nieuwe regering van Servië trekt het net rond Slobodan Milosevic steeds nauwer aan. De arrestatie van Rade Markovic, het voormalige hoofd van de geheime politie, brengt de aanhouding van Milosevic zelf een stuk dichterbij....

De dit weekeinde gearresteerde Markovic wordt aangeklaagd wegens moord. Hij zou persoonlijk opdracht hebben gegeven tot een aanslag op oppositieleider Vuk Draskovic, in 1999, waarbij vier mensen om het leven kwamen.

De arrestatie van Markovic is veruit de belangrijkste actie van de nieuwe regering tegen het vroegere bewind. Markovic geldt als een van de naaste vertrouwelingen van Slobodan Milosevic en diens vrouw Mira Markovic (geen familie). Met hem heeft de Servische justitie een potentiële kroongetuige tegen het echtpaar in handen.

Rade Markovic begon zijn carrière als lijfwacht van Milosevic' zoon Marko. Al gauw werd hij een goede vriend van de familie . In 1992 werd hij hoofd van de politie van Belgrado. Vijf jaar later werd hij staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, nadat zijn voorganger Radovan Stojicic was vermoord. In 1998 benoemde Milosevic hem tot hoofd van de geheime politie en maakte hem zo tot een van de machtigste en meest gevreesde mannen van Servië.

De geheime dienst wordt verantwoordelijk gehouden voor een hele reeks moorden en aanslagen, zoals de moord op de onafhankelijke krantenuitgever Slavko Curuvija, en de verdwijning van ex-president Ivan Stambolic. Deze zaken zijn nooit opgehelderd.

De zaak waarvoor Markovic nu is aangehouden, is de aanslag op Vuk Draskovic, op 3 oktober 1999. Die dag boorde een zware vrachtauto zich frontaal in een groepje auto's waarin zich ook Draskovic bevond. Vier mensen, onder wie Draskovic' zwager, vonden de dood. De oppositieleider zelf bleef nagenoeg ongedeerd. Voor Draskovic was meteen duidelijk dat het 'ongeluk' een aanslag was. Een echt onderzoek naar de toedracht is er onder Milosevic nooit gekomen.

Onder de nieuwe machthebbers is het onderzoek in een stroomversnelling gekomen. De chauffeur van de vrachtwagen en de man die hem had ingehuurd zijn beiden gearresteerd. Beiden zouden nu Markovic hebben aangewezen als de feitelijke opdrachtgever van de moordaanslag. Volgens de Servische minister van Justitie, Vladan Batic, is de zaak zo goed als rond en zal het onderzoek naar Markovic 'in ieder geval binnen een à twee dagen' worden afgehandeld.

Markovic' arrestatie is volgens minister Vladan Batic een duidelijk signaal dat uiteindelijk niemand vrijuit zal gaan. In Belgrado worden op korte termijn meer aanhoudingen verwacht. Ook de belangrijkste van alle arrestaties, die van Slobodan Milosevic, lijkt door de aanhouding van Markovic een stuk dichterbij .

De Belgradose krant Blic omschrijft Rade Markovic als iemand die uitstekend bevelen kan uitvoeren, maar niet zelf initiatieven neemt. Met minstens tien jaar gevangenisstraf en maximaal de doodstraf in het vooruitzicht, zou Markovic weleens kunnen gaan praten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.