Servië pakt de laatste verdachte

Goran Hadzic, de laatste voortvluchtige verdachte van het Joegoslavië-Tribunaal, is woensdagochtend om 8.24 uur in Servië gearresteerd. De Servisch-Kroatische ex-president leefde zeven jaar lang ondergedoken. Met zijn arrestatie komt Servië een stap dichter bij de Europese Unie, en het Joegoslavië-Tribunaal bij het volbrengen van zijn missie.

AMSTERDAM - Hadzic (52) was begin jaren negentig de gangmaker van het Servische verzet tegen de Kroatische onafhankelijkheid. Hij riep een Servisch-Kroatische ministaat uit - de Republika Srpska Krajina - en klom er op tot president. Niet-Serviërs moesten wijken, desnoods met grof geweld, zoals bij het bloedbad in Vukovar in 1991. Hadzic wordt onder meer verdacht van moord, foltering en deportatie.


In 2004 werd Hadzic aangeklaagd, maar hij werd getipt en wist op het laatste nippertje onder te duiken. Bijna had hij die truc herhaald. Volgens Vladimir Vukcevic, de Servische aanklager voor oorlogsmisdaden, stond Hadzic op het punt naar het buitenland te vluchten.


In plaats daarvan werd hij gisteren opgepakt in de bossen van het Fruska Goragebergte, 65 kilometer ten noorden van Belgrado, toen hij geld ontving van een helper. Hij was gewapend, droeg een vals paspoort bij zich en had zijn kenmerkende zwarte baard afgeschoren.


De Servische geheime dienst kwam Hadzic op het spoor toen deze een gestolen schilderij van Amedeo Modigliani te koop wilde aanbieden. Waarschijnlijk legde hij de hand op het schilderij tijdens de oorlog, toen hij zich volop met smokkel bezighield, en was hij door geldgebrek genoodzaakt het kunstwerk te verkopen. 'Dat was de doorbraak', zei Vladimir Vukcevic woensdag.


Nog onbekend is waar Hadzic de afgelopen zeven jaar verbleef. In het Fruska Goragebergte, dat vlakbij de Kroatische grens ligt, heeft hij veel familie wonen. Ook zijn er zestien kloosters van de Servisch-orthodoxe Kerk, die vaker oorlogsmisdadigers heeft geholpen. Volgens officiële bronnen zou Hadzic niet in een klooster hebben geleefd, maar zou hij wel hulp hebben gekregen van geestelijken.


Hadzic' advocaat zei dat hij lange tijd in het buitenland had doorgebracht.


Hadzic' arrestatie, amper twee maanden na die van Ratko Mladic, vergroot de kans dat Servië de status van EU-kandidaat-lidstaat krijgt. Die is nodig om de onderhandelingen over EU-lidmaatschap te beginnen. De Europese leiders beslissen daar in oktober over. De Servische president Boris Tadic zei die beslissing met 'groot vertrouwen' af te wachten.


De EU-leiders loofden de 'vastberadenheid en de inzet' van de Servische regering. Maar hier en daar waren ook kanttekeningen te horen. Vooral de Servische omgang met de afgescheiden provincie Kosovo blijft een gevoelig punt in de toenadering tot de Europese Unie. Afgelopen dinsdag werden de door de EU gewenste onderhandelingen met Kosovo nog uitgesteld.


Vooral voor het Joegoslavië-Tribunaal, dat over een paar jaar moet sluiten en voor een onvoltooide missie vreesde, is de arrestatie van de 161ste en laatste beklaagde een triomf. 'Dit is een mijlpaal in de geschiedenis van het Tribunaal', zei hoofdaanklager Serge Brammertz woensdag op een persconferentie in Den Haag, waar het tribunaal is gevestigd.


Hij hield de befaamde 'wanted'-poster omhoog, waarop drie jaar geleden nog de foto's van Radovan Karadzic, Ratko Mladic en Goran Hadzic prijkten. Nu was de poster leeg. Brammertz: 'Achttien jaar na de oprichting van het tribunaal kunnen we zeggen dat geen enkele beklaagde erin is geslaagd aan vervolging te ontkomen.'


Goran Hadzic is woensdag gepakt. Hij leidde de bloedbaden onder Kroaten in Krajina, zoals in Vukovar.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden