Servië benoemd tot kandidaat-lid EU

Servië kan zich kandidaat-lid van de Europese Unie noemen. De Europese Commissie heeft dit vandaag besloten. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie adviseert tevens om gesprekken over toetreding tot de EU te beginnen met Montenegro.

Een man naast de Servische vlag, bij de gesloten grensovergang tussen Servië en Kosovo. Beeld reuters

Servië wordt met de toekenning van het kandidaat-lidmaatschap beloond voor de democratische hervormingen en de medewerking bij de uitlevering van de vermeende oorlogsmisdadigers Ratko Mladic en Goran Hadzic. Het is uiteindelijk aan de EU-landen het kandidaat-lidmaatschap aan Servië toe te kennen. Zij kunnen het advies van de commissie terzijde leggen.

Eerst betere band met Kosovo
De onderhandelingen over toetreding moeten zo snel mogelijk aanvangen, als de voormalige Joegoslavische republiek zich ervoor heeft ingezet om zijn relatie met Kosovo aanzienlijk te verbeteren. Het overleg tussen Servië en Kosovo is bedoeld om de levensomstandigheden van de bewoners van de regio zo goed mogelijk te maken.

Kosovo wordt erkend door 76 landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten. De overige 117 staten erkennen Kosovo niet. Daaronder zijn 5 van de 27 EU-landen, Rusland en China.

'Goede medewerking'
Volgens de commissie is duidelijk te merken dat Servië alles in het werk stelt om te voldoen aan de Europese regels en de marktwerking. Het hangt van de vorderingen van het land zelf af hoe lang het zal duren voordat Servië zich echt EU-lid mag noemen.

Ook op economisch vlak zal Servië nog wat slagen moeten maken. Zo moet de economie van het land kunnen omgaan met de concurrentiedruk, zoals de andere EU-landen. Ook de zwarte markt moet aangepakt worden.

Meer doen tegen corruptie
Montenegro heeft ook goede vooruitgang geboekt, meent de commissie. Wel moet het land nog veel werk verzetten om de corruptie aan te pakken en discriminatie tegen te gaan. De commissie adviseert om toetredingsonderhandelingen te beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.