Servië arresteert medeplichtige van 'Srebrenica'

De Servische politie heeft de 25-jarige Drazen Erdemovic aangehouden op verdenking van 'deelname aan de massale liquidatie van burgers' na de val van de Moslimenclave Srebrenica, vorig jaar juli....

AFP

AFP

BELGRADO/DEN HAAG

Erdemovic is op 2 maart gearresteerd en voorgeleid aan een rechter van instructie in het Servische Novi Sad. Volgens het Joegoslavische persbureau Tanjug heeft hij daar, in aanwezigheid van een advocaat, schuld bekend aan de hem ten laste gelegde feiten.

Een tweede arrestant, de 28-jarige Radoslav Kremenovic uit de omgeving van Banja Luka, wordt ervan verdacht Erdemovic schuil te hebben gehouden. Volgens Goldstone waren beide mannen lid van het Bosnisch-Servische leger; de aanklager wil ook Kremenovic verhoren. Hij stuurt zijn medewerkers volgende week naar Belgrado om een en ander te regelen.

Het Bosnisch-Servische leger heeft altijd ontkend dat het een bloedbad heeft aangericht onder de manlijke inwoners van Srebrenica nadat het dit door Nederlandse blauwhelmen bewaakte 'veilige gebied' in juli stormenderhand had ingenomen. Maar volgens het Internationale Rode Kruis moeten de Bosnische Serviërs minstens drieduizend Moslims hebben vermoord. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vreest zelfs dat alle zevenduizend uit Srebrenica verdwenen Moslims dood zijn.

Het Joegoslavië-tribunaal heeft de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en legerleider Ratko Mladic formeel aangeklaagd in verband met dit bloedbad. Generaal Mladic was zelf aanwezig in Srebrenica toen de weerbare mannen uit de enclave werden afgezonderd van de vrouwen, kinderen en bejaarden.

Het internationale tribunaal voor in Joegoslavië begane oorlogsmisdaden is het eerste in zijn soort sinds de tribunalen van Neurenberg en Tokyo van na de Tweede Wereldoorlog. De aanklagers hebben tot op heden 53 personen in staat van beschuldiging gesteld.

In de gevangenis van Scheveningen, waar cellen zijn gereserveerd voor verdachten die voor het Joegoslavië-tribunaal, zitten echter nog maar drie Bosnische Serviërs gevangen. Twee van hen stonden niet op het verdachtenlijstje van het tribunaal, maar werden door de Bosnische autoriteiten aangehouden en uiteindelijk overgevlogen naar Den Haag. Tegen één van hen heeft het tribunaal inmiddels een aanklacht rond, maar tegen de ander nog niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden