Servicegeweld Krajicek te veel voor Haarhuis

Vorig jaar was het de finale van het Ahoy-toernooi, gisteren duelleerden Richard Krajicek en Paul Haarhuis al in de eerste ronde....

HANS VAN WISSEN

Van onze verslaggever

Hans van Wissen

ROTTERDAM

Krajicek was zeer alert en zeer agressief. Vooral opvallend was de enorme effectiviteit van zijn tweede service. In kort bestek sloeg hij niet alleen achttien aces maar ook in bijna alle andere gevallen was zijn opslag winnend. Een opslag-rendement van negentig procent komt niet veel voor. De bij het Rotterdamse ATP-toernooi gebruikte ballen zijn iets harder dan andere jaren en dat was in Krajicek's voordeel. Maar de 24-jarige Hagenaar toonde vooral dat de fysieke malheur voorlopig weer passé is.

Hij durft daar voorlopig nog geen al te stellige uitspraken over te doen, maar al in Antwerpen, waar hij in de kwartfinales werd uitgeschakeld door Stich, waren geen overblijfselen van zijn 'Australische' blessure merkbaar. 'Ik kan voluit serveren', zei hij gisteren, 'ik kan alles. Halleluja.' Waarbij die laatste bijna spottende toevoeging betekende dat Krajicek er inmiddels rekening mee houdt dat zijn loopbaan op elk moment een ongelukkige wending kan nemen.

Maar als hij op scherp staat zoals gisteren en als de kwetsbare ledematen hun volle medewerking geven, zijn nog steeds weinigen bestand tegen het geweld dat hij ontketent. Weinig kijkers kunnen op zulke momenten ook genieten van een confrontatie met esprit. Het is klits-klats-klandere. Voor Paul Haarhuis, die onlangs op de wereldranglijst nog verder duikelde dan Krajicek (van 20 naar 68) was het des te frustrerender.

Eén matige service-game in het begin van de eerste set deed hem de das om. Want in de rest van de partij kreeg hij nauwelijks een kans om terug te slaan. Hij kon het in de tweede set nog rekken tot de tiebreak, maar hij begon die met een dubbele fout en een mislukte backhand (7-9) vormde het einde ervan.

Haarhuis kan in goede doen zelfs een Becker verslaan maar, zoals hij zelf zei, 'Becker serveert minder.' De meest typerende game gisteren was de tiende in de tweede set. Krajicek compenseerde twee dubbele fouten met vier aces. Tussendoor joeg de overgretige Krajicek een halve smash richting Rotterdam centrum.

Krajicek sprak gisteren voor het eerst min of meer openhartig over de moeilijke periode die hij achter de rug heeft. Nog vlak voor het verloren Davis Cup-duel tegen India haatte hij zijn racket, het was de reden waarom hij bij bondscoach Franker niet op selectie aandrong. Maar inmiddels is de drive er weer. 'Ik geef me nu over aan mijn gevoelens en train, als ik echt wil trainen.' Andre Agassi zei: 'Krajicek is al geblesseerd als hij aan tennis denkt.' Krajicek: 'Als nou iemand als Courier dat zou zeggen, die zelf nooit geblesseerd is, maar Agassi. Nou ja, die zegt wel meer wat.'

Krajicek staat nu 26ste op de wereldranglijst, zijn laagste positie sinds anderhalf jaar. In de komende maanden ligt echter een stapel punten te wachten, zo denkt hij in zijn huidige optimisme. Tegen Haarhuis trad hij eigenlijk al aan met de idee dat hij niet kon verliezen. Ook al omdat zulks in vijf eerdere ontmoetingen niet was gebeurd. Alleen in een jeugdtreffen had Haarhuis ooit gewonnen. Het keerpunt kwam voor Krajicek vorig jaar in New Haven, toen hij bij een 4-2 achterstand in de derde set 'van de baan af wilde'. Het was heet, hij verfoeide het duel, vooral zijn eigen aanwezigheid. Maar wonderlijk genoeg en 'met alle hulp van de scheidsrechters en van buitenaf' kreeg hij Haarhuis toch nog klein. En veel kleiner nog kreeg hij de Eindhovenaar gisteren. Krajicek verloor de laatste jaren nooit van een landgenoot. 'Ik speel kennelijk goed tegen ze, of zij slecht tegen mij.'

Haarhuis: 'Dit soort wedstrijden boeit je niet. Je komt niet in je ritme, je krijgt nauwelijks kansen. Het zijn extreme vegen die je krijgt. Alex Reijnders (zijn coach) had me geadviseerd meer serve-volley te spelen, maar dat had geen zin.'

Door de vrije val van Krajicek op de wereldranglijst wist Jan Siemerink zich aan de vooravond van het toernooi in Rotterdam plotsklaps de hoogstgeklasseerde Nederlander. De bescheiden Rijnsburger had gistermiddag zijn onverwacht nieuwe status kunnen bestendigen maar liet zich door de Engelsman Tim Henman eigenlijk nogal dommig uitschakelen.

Coach Tjerk Bogtstra riep wanhopig dat Siemerink te weinig de forehand van Henman bestookte maar de pupil was zo druk doende met het corrigeren van zichzelf dat hij de raadgeving niet eens hoorde. Siemerink verviel voortdurend in oude onvolkomenheden. Met zijn eigen forehand kon hij bijna niets en zijn volley's misten zowel overtuiging als richting.

Mogelijk speelde een schouderblessure hem parten. Overbelasting van het kapsel verhinderde een goede voorbereiding en juist een tennisser als Siemerink moet zich opperwel voelen. De geringste twijfel trekt sporen in zijn spel en doet hem zoeken naar vaste patronen. De creativiteit verdwijnt waar die in betere omstandigheden juist Siemerinks kracht is.

Vernederd noch verpletterd werd Siemerink maar om van een volstrekt onbekende qualifier te verliezen, was natuurlijk verre van een genoegen. Des te frustrerender was het verloop van de partij: tot twee maal toe moest een tiebreak de beslissing brengen en telkens was het Henman die als eerste uit de tunnel kroop. De smalle 21-jarige Brit, ongemerkt opgeklommen naar de 79ste plaats op de wereldranglijst, bedwong in het kwalificatie-toernooi Sander Groen maar had voor het overige nog nauwelijks grote daden op zijn naam staan. Voor het eerst versloeg hij gisteren iemand uit de top 25.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden