Service: wat, waar en hoe

Natuurlijk, het IDFA speelt zich boven alles af ín de bioscoopzaal. Wat niet wil zeggen dat er daarbuiten niets te doen is. Zeven tips.

Kaartjes

Uw tickets schaft u het handigst online aan, via idfa.nl. Betalen kan onder andere via iDeal. Kaartjes worden niet opgestuurd en u hoeft ze ook niet uit te printen; neem slechts uw transactiecode mee en een kassamedewerker bij de bioscoop print ze voor u uit. Tickets zijn uiteraard ook gewoon te koop aan de kassa's van onder meer Pathé de Munt, Tuschinski, EYE en de Brakke Grond. Heeft u een smartphone? De IDFA-app biedt onder meer alle lastminuteprogrammawijzigingen en fungeert als toegangsbewijs als u een kaartje heeft gekocht.

Expositie: niet-meer-zo-heel-sciencefiction

Van vliegende robots tot touchscreens en 3D-brillen; alles wat niet zo gek lang geleden alleen voorkwam in sciencefictionfilms is inmiddels alledaagse werkelijkheid. Voor een beetje bezinning, maar vooral ook voor een blik in de toekomst is een bezoek aan de expositie Emotional Arcade in de Brakke Grond een must, onderdeel van het door het nieuwemediaprogramma DocLab georganiseerde Interactive Reality-thema. Van 21 tot en met 24 november kunt u ervaren hoe gezichtsherkenningssoftware en hersenscanners werken en hoe er gegoocheld wordt met biometrische data. Ook zijn er presentaties van internetkunstenaars en journalisten als Jonathan Harris, Vincent Morisset en Kira Pollack, tijdens een uitgebreide slotconferentie op 24 november in de Expozaal van de Brakke Grond.

Napraten

Documentaires nabespreken doet u niet meer in de IDFA-tent op het Rembrandtplein - die heeft vanwege bezuinigingen de editie van 2013 niet gehaald - maar tijdens dagelijkse uitgebreide besprekingen (extended Q&A's) met makers na afloop van de voorstelling.

Ook mag u dagelijks vanaf 16 uur een half uurtje aanschuiven in de VIP Lounge van Tuschinski voor een Hi-Tea met onder anderen festivaldirecteur Ally Derks en diverse nog nader te bepalen gasten, voor een informeel gesprekje of persoonlijke toelichting op specifieke programmaonderdelen. Toegang is gratis.

Dansen op Gameboybliepjes

Muziekmaken met je oude Gameboy, Atari of Amiga? In de documentaire Europe in 8 Bits vertelt een internationale groep muzikanten over hun dwarse passie. Niets is vervolgens leuker dan na afloop zo'n twee uur dansen om de magie van alle bliepjes op de dansvloer te beleven. Zaterdag 23 november in de Rabozaal van de Melkweg, tot middernacht.

Stand-up documentary

Dit jaar veel aandacht voor stand-up comedy, met onder meer de vertoning van Comedy Warriors (over gehandicapte oorlogsveteranen die met grappen een nieuw leven opbouwen) en een eerbetoon van Whoopi Goldberg aan wijlen comédienne Moms Mabley. Na afloop een talkshow over comedy en emancipatie met onder meer Jan Jaap van der Wal, tot half 1 's nachts.

Paradocs

Paradocs is de IDFA-niche voor experimentele documentaires en videokunst. Beeldend kunstenaar en filmmaker Barbara Visser stelde een programma samen van zogeheten making-of-films, die de dynamiek op de set van vijf klassiekers tonen. Opmerkelijk: hoe meer die documentaires tonen, hoe groter het mysterie van de betreffende film. Doorlopende vertoning in de tuinzaal van de Brakke Grond.

Eten en drinken

Een snelle hap tussen twee documentaires door of uitgebreid tafelen - alles is mogelijk op of in de buurt van de centrale festivallocaties. De Kroon aan het Rembrandtplein biedt een speciaal IDFA-menu. Ook Café en Brasserie Schiller, aan hetzelfde plein, zijn officiële festivallocaties waar u kunt eten. Maar wandel ook eens de Utrechtsestraat in, uitkomend op het Rembrandtplein, voor fijne, al dat niet vegetarische restaurants met Spaanse, Indiase, Thaise, Indonesische of Mexicaanse keuken. Aan de Amstel vindt u het snelle doch voedzame Zushi en in de Vijzelstraat bevinden zich uitstekende lunchetablissementen, waaronder Het Vlaamsch Broodhuys.

DE VOLKSKRANT OP HET IDFA

Zaterdag 30 november is in twee zalen van Pathé Tuschinski voor de zevende keer de Volkskrantdag (zie de advertentie op deze pagina). Vrijdag 22 november praat redacteur Martijn van Calmthout in een zogeheten extended Q&A met Robert Stone, regisseur van Pandora's Promise, over de hoopgevende perspectieven van kernenergie. Diezelfde dag geeft Volkskrantmedewerker Hans Aarsman 'een cursus luchtfotografie'. Dit naar aanleiding van de film Dust Breeding van Sarah Vanagt, waarin te zien is hoe verdachte Karadzic in het Joegoslavië-tribunaal twijfel zaait over het bewijsmateriaal bestaande uit luchtfoto's. Zondag 24 november leidt sportverslaggever Mark Misérus een gesprek (met wielrenner Thomas Dekker en sportjournalist Kees Jongkind) over doping, sport en media, na de vertoning van The Armstrong Lie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden