Seropositieve liefdesverklaring op Matterhorn

Lisa van Jan Keymeulen. Met Veerle Dobbelaere, Antonie Kamerling, Gène Bervoets. In De Harmonie Alkmaar, Concerthuis Groningen, Movies 1 Utrecht....

Als Lisa (Veerle Dobbelaere), die buiten haar werktijd in een disco de hele tijd droomt de top van de Matterhorn (4478 meter) te bereiken, weer eens van een klimtochtje thuis komt, treft zij haar vriend Robert (Gène Bervoets) naakt te bed, terwijl een model (want Robert is schilderartiest) zich staat te poedelen onder hun douche.

Robert kan mooi de klere krijgen, en Lisa klimt van de weeromstuit tegen een flat op. Daar treft zij de jonge blonde pianist Sam (Anthonie Kamerling), die daar woont met zijn moeder (Geert de Jong) en zich voorbereidt op een pianoconcours.

Dat wordt een voorspelbare, niets-aan-de-hand-film, lijkt het. Overspelige schilder in de goot, blonde stormvogel wordt grote pianist en krijgt leuke Lisa. Beetje rollebollen, beetje drinken, beetje dansen, klaar. Maar nee, de Belgische regisseur Jan Keymeulen heeft een hoger doel. 'More than just a Love Story', heeft hij achter Lisa geschreven, en daar gaat-ie: Robert, de schilder die van meer dan één vrouw tegelijk wil houden, is seropositief. Zo ook dat modelletje met wie hij vreemd ging, en ook. . . Lisa.

Weg perfecte relatie tussen twee wonderkinderen. Lisa klimt het klooster binnen waar Sam zich voorbereidt op de finale van het pianoconcours, om hem persoonlijk te verkondigen: 'Sam, we moeten uit elkaar.' Ze schrijft wat op en reist naar de Matterhorn, omdat zij niet op de dood wil gaan zitten wachten. Sam moet kiezen en gaat achter Lisa aan. Zonder klimervaring blijkt een blonde godenzoon vrij gemakkelijk die moeilijke berg te kunnen bestijgen om zijn liefde te redden. 'Sam, ik ben besmet', zegt Lisa daar hoog in de bergen. 'Jij leeft langer dan ik', stelt Sam haar gerust. Wie nog niet in slaap is gevallen, kan in een onbedaarlijke lachbui uitbarsten. PvB

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden