Serieus

De vete tussen Star Wars- en Star Trekfans bloedserieus geïnterpreteerd.

Dat is nou altijd zo. Een paar dode wereldleiders en een gelanceerde Nederlandse astronaut en je hoort niemand meer over het al decennia sluimerend conflict dat de afgelopen maanden plotseling in alle hevigheid oplaaide.

Dat tussen de fans van Star Wars en Star Trek dus. Slechts een van deze twee kan de beste zijn - dat weet iedereen. Buiten die groep (voornamelijk vrouwen) die de franchises tot vermoeiendst toe maar niet van elkaar kunnen onderscheiden, moet je dus kiezen. Millenium Falcon of de USS Enterprise? Luke of Spock? Kwi of Klingon?

De oorlog werd de afgelopen maanden uitgevochten via internetfilmpjes door nota bene William Shatner (Captain Kirk, Star Trek) en Carrie Fisher (Princess Leia, Star Wars) zelf. Wat begon met bloedserieuze kritiek op 'karakterontwikkeling' en 'special effects' verzandde in een 'jij-bent-dik' en een 'nee-je-moet-eens-naar-jezelf-kijken'-discussie.

Daar kun je de spot mee drijven - zoals collega George Takei (Sulu, Star Trek) deed met een grappig filmpje waarin hij opriep om gezamenlijk op te trekken tegen tienerserie Twilight - maar dat maakt de partijen niet minder fanatiek.

En eventjes leek het deze week 1-0 te worden voor Star Wars. Meer dan 15 duizend van de Tsjechen gaf opeens tijdens een bevolkingsonderzoek aan 'Jedi Knight' te zijn, en aldus aanhanger van het Jediisme uit Star Wars. Jawel, de Tsjechische bevolking bestaat voor 0,14 procent uit Obi-Wan's, van wie het merendeel overigens in Praag woont. Dat u het weet.

Opmerkelijk? Valt wel mee. In Engeland wonen 390 duizend geregistreerde Jediridders; in Australië 70 duizend. Telkens ging er een internetcampagne aan vooraf die mensen opriep dit in te vullen tijdens onderzoeken. 'We hebben felle discussies gevoerd over of dit serieus is of niet, maar het is niet aan statistici om te bepalen wat wel of geen religie is', aldus een Tsjechische onderzoeker.

Ondertussen wordt de opmerkelijke uitslag van het onderzoek bloedserieus geïnterpreteerd. Volgens sommigen is een proteststem, tegen het feit dat er naar een privézaak als religie wordt gevraagd. Of het zou het teken zijn dat de Tsjechen zich afkeren van grote religies. Al hadden de stemmers dan net zo goed niets kunnen invullen, zoals 4,8 miljoen anderen deden.

Natuurlijk geloof ik best dat veel Nederlandse katholieken ook wel eventjes zouden twijfelen, op dit moment. En het Jedi-isme is natuurlijk ook een prettig concrete vorm van het iets-isme (ik geloof niet in God, maar wel dat er íets is) wat nog niet geaccepteerd wordt als antwoord in een vragenlijst. Maar het merendeel van de Tsjechische Jedi had waarschijnlijk een ander motief: lachen.

Ondertussen moeten de echte Jedi Knights dit toch met lede ogen aanzien? Hebben deze nepridders The Jedi Path: A Manual for Students of the Force gelezen? Kijken ze naar websites als JediChurch.org? Eerbiedigen ze de ethische wetten en regels van de Jedi? Geloven ze in The Force?

Twijfelachtig. Op de site TheJediManual (ondertitel: There Is More To Being a Jedi Then Just Calling Yourself Jedi) schrijft een Jedimeester dat het al jaren rommelt in de online Jedigemeenschap en dat treiterijen normaal zijn geworden.

Een religie die door grappenmakerij aan inflatie onderhevig is: dat is het werkelijke drama dat verscholen ligt achter zo'n grappig berichtje over een volkstelling. Maar ook daar hoor je niemand over.

Floortje Smit, filmrecensente, werpt haar blik op de hedendaagse beeldcultuur

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden