Serie seksschandalen in Noorse politiek
Noorwegen is in de ban van een reeks seksaffaires in de politiek. Het laatste schandaal is er een binnen de gelederen van de grootste regeringspartij, de Arbeiderspartij van premier Jens Stoltenberg.
AMSTERDAM - Staatssecretaris van Buitenlandse Handel en prominent partijlid Roger Ingebrigtsen moest vorige week aftreden, nadat naar buiten kwam dat hij een affaire met een 17-jarig partijlid heeft gehad. Zelf was hij ten tijde van de affaire 37 jaar. Volgens de vrouw, inmiddels 25, heeft Ingebrigtsen druk op haar uitgeoefend om seks met hem te hebben, waarvoor hij zijn positie binnen de partij gebruikte. Ze overweegt nog of ze aangifte zal doen.
Ingebrigtsen heeft toegegeven dat de relatie ongepast was gezien het leeftijdsverschil en zijn positie binnen de partij. Hij heeft zijn politieke functies neergelegd en een advocaat in de arm genomen. De timing van het nieuws is voor Ingebrigtsen ongelukkig, want hij was in de race voor een functie binnen de partij.
De afgelopen twee jaar raakten meer Noorse politieke partijen in opspraak door seksaffaires. Zo moest de plaatsvervangend leider van de Liberale Partij aftreden na een aanklacht van een 17-jarig meisje en werd een hoge politicus van de rechtse Vooruitgangspartij veroordeeld voor het stiekem filmen van naakte jongens in zijn huis.
Voor de Arbeiderspartij, al decennia de grootste partij in Noorwegen, is het al het tweede schandaal in korte tijd. Een ander prominent partijlid, al zeventien jaar burgemeester van een klein bergdorp, staat terecht voor misbruik van een 13-jarig meisje. Er is vier jaar tegen hem geëist. De burgemeester ontkent de aanklacht, maar geeft toe eens met het meisje, die hem vaak op reizen vergezelde, in een tweepersoonsbed te hebben overnacht. Ze zou bang geweest zijn om alleen te slapen.
De affaires hebben de sociaal-democraten, de premier voorop, in verlegenheid gebracht, omdat het prominente partijleden betreft. 'Dit schaadt het imago van de Arbeiderspartij. Maar het is vooral schadelijk voor het vertrouwen in de hele politiek', zegt Knut Heidar, politicoloog aan de Universiteit van Oslo. 'Want in korte tijd zijn bij veel partijen affaires geweest.'
Heidar wijt dat aan een nieuwe publieke opinie in Noorwegen. 'Er is veel discussie over seksuele intimidatie in Noorwegen, ook in het bedrijfsleven. Men vindt dat zo'n affaire een deuk slaat in het vertrouwen en dat de drempel om aangifte te doen omlaag moet. Door die discussie wordt het steeds minder beschamend voor vrouwen om open te zijn over seksuele intimidatie en komen deze gevallen sneller naar buiten.'
Ook partijen zijn veel opener geworden volgens Heidar. 'In het verleden werd er langzaam gereageerd op dit soort zaken, maar de Arbeiderspartij heeft nu meteen duidelijk gemaakt dat de zaak-Ingebrigtsen absoluut moreel onjuist is, ook als het juridisch geen probleem zou zijn.'
undefined