Serie schrijvers over geloof vraagt kennis van Bijbel

Schrijvers over het geloof. Deel 1: Het dwaallicht van Willem Elsschot, Nederland 2, 11.00 uur...

ELLEN VAN DEN BOOMGAARD

Het verkrijgen van een goed inzicht in de Nederlandse literatuur is onmogelijk zonder bijbelkennis en weet van de religieuze opvattingen van de Nederlanders door de eeuwen heen. Dit schrijft Karel Maartense in de handleiding van de nieuwe vierdelige serie van de Nederlandse Onderwijs Televisie Schrijvers over het geloof.

Uit deel 1, over Het Dwaallicht van Willem Elsschot, blijkt dat wordt aangenomen dat de inhoud van de Bijbel bekend is bij de kijker. De serie voegt geen informatie over de Bijbel toe en verklaart nauwelijks wat bepaalde aspecten van het geloof inhouden.

Het openingsdeel volstaat met de opsomming van de religieuze elementen uit het boek, zoals de zoektocht naar het meisje Maria van Dam, haar adres, de Kloosterstraat en de verwijzing naar Driekoningen. Een verklaring over het hoe en waarom blijft achterwege. De in het programma opgevoerde kleinzoon van Elsschot, Willem Dolphijn, kan ook niet meer toevoegen dan dat hij vermoedt dat zijn grootvader 'de religieuze overwegingen bewust heeft gemaakt, terwijl hij overigens helemaal niet religieus was'.

Het Dwaallicht beschrijft de zoektocht van drie vreemdelingen naar een meisje dat zij in de haven hebben ontmoet. Zij hebben slechts de naam Maria van Dam en het adres: Kloosterstraat. Zij vragen Laarmans waar de straat is. Het adres blijkt te bestaan, maar Maria is onvindbaar. Alle plaatsen waar zij zou hebben moeten of kunnen verblijven, liggen in de schaduw van de Onze Lieve Vrouwe-toren.

In alle afleveringen zijn fragmenten van boekverfilmingen of gedramatiseerde scènes te zien en interviews met auteurs. In het geval van Elsschot is het interview uit 1957 niet veel meer dan een uitspraak dat hij na Het Dwaallicht niets meer heeft geschreven. 'Geen letter meer.'

De serie is bestemd voor leerlingen van de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs. Volgens een begeleidend persbericht zijn de teksten 'zeer geschikt voor plaatsing op de literatuurlijsten'. Maar dat wordt dan wel volgend schooljaar, want de tentamens literatuur zijn net afgerond. Volgens een woordvoerder van de NOT is de reeks echter zeker geen mosterd na de maaltijd. 'Dit soort programma's wordt opgenomen, zodat de docent zelf kan bepalen wanneer hij ze gebruikt.'

In de volgende delen aandacht voor Drie rode rozen van Abel J. Herzberg, Mijn grootste schrik van Maarten Biesheuvel en Het vrome volk van Maarten 't Hart.

Ellen van den Boomgaard

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden