Sergeant morgen met militaire eer begraven

De 20-jarige militair Boy van Geffen, die een onnatuurlijk dood stierf ongeveer een week nadat hij een militair parcours had doorlopen, wordt met militaire eer begraven in Meerssen (Limburg). Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie desgevraagd bevestigd.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De plechtigheden beginnen morgenochtend rond 10.30 uur met een mis in de Basiliek van Meerssen, waarna de bijzetting plaatsvindt op de algemene begraafplaats in Bunde. Daarbij worden onder andere saluutschoten gelost.

De woordvoerder zei dat de familie nadrukkelijk heeft laten weten mediabelangstelling niet op prijs te stellen.

Onderzoek overleden militair opgeschaald
De marechaussee heeft het rechercheteam dat onderzoek doet naar de dood, vorige week dinsdag, van van Geffen van de Luchtmobiele Brigade opgeschaald naar een zogenoemd Team Grootschalige Opsporing (TGO). Dat is gebeurd in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM), meldde een woordvoerder van de marechaussee vanavond.

Uit sectie is gebleken dat de militair geen natuurlijke dood is gestorven. Het team van twaalf rechercheurs is uitgebreid tot een team van ruim twintig opsporingsambtenaren. Het bestaat uit tactische en technische rechercheurs en analisten. Zij moeten tot op de bodem uitzoeken wat er werkelijk is gebeurd.

Fatale klappen
De man doorliep een militair parcours voor zelfverdediging op de kaderopleiding van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. Gekeken wordt of deze oefening tot zijn dood heeft geleid. De militair zou op het parcours zoveel klappen hebben opgelopen, dat die hem fataal zouden zijn geworden.

Dat was de informatie die voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP binnenkreeg. Volgens die informatie is niet tijdig ingegrepen, hoewel de vakbondsman benadrukte dat hij dat niet kan bewijzen.

Vergeefs
De militair werd anderhalf uur na deze zware proef onwel. Hij is uiteindelijk naar het Academisch Ziekenhuis in Maastricht gebracht, waar hij tevergeefs werd geopereerd.

'Deze opschaling geeft aan dat het onderzoek heel serieus wordt genomen. We willen precies weten wat er is gebeurd en wat de werkelijke oorzaak van de dood van de militair is', verduidelijkte de zegsman van de marechaussee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden