SER-voorzitter somber over crisis

Voor een aartsoptimist was de machtigste man van Nederland opvallend somber. Alexander Rinnooy Kan (59), voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) maakt zich zorgen over hoe Nederland zich door de recessie heenslaat.

Van onze verslaggever Evert Nieuwenhuis

‘Het kabinet is te traag met het formuleren van maatregelen die de recessie moeten bestrijden’, zei hij in de debatreeks de Volkskrant op zondag in de Amsterdamse De Rode Hoed.

Nederland moet snel maatregelen nemen die voldoen aan het TTT-criterium: ‘tijdig, tijdelijk en trefzeker’. Of het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd en het beknotten van de hypotheekrenteaftrek daartoe behoren, wilde de SER-voorzitter niet zeggen. Wel noemde hij twee ‘voorbeelden zoals het moet’. De verplichte scholing van werknemers die in de werktijdverkorting (wtv) zitten, leidt tot flexibelere en beter opgeleide werknemers. Het isoleren van woningen en kantoren leidt tot banen in de krimpende bouwsector en tot verduurzaming van Nederland. ‘Investeringen waar je na de kredietcrisis ook wat aan hebt.’

Als het begrotingstekort daardoor oploopt – so be it. Wel moet klip en klaar worden vastgelegd dat het om een tijdelijke overschrijding van de begrotingsregels gaat, zegt Rinnooy Kan. Nederland wordt namelijk internationaal steeds minder als kredietwaardig gezien, blijkt uit de koersen op obligatiemarkten. En ‘dat is zorgwekkend’.

De voormalige ING-topman had de kredietcrisis niet zien aankomen. Schuldig voelt hij zich evenmin: ‘De internationale bankensector heeft collectief gefaald.’ De rekenmodellen hadden het risico van de Amerikaanse hypotheken verkeerd ingeschat. ‘Een fundamentele, methodologische fout. De modellen waren te optimistisch.’

Rinnooy Kan ziet wereldwijd protectionisme opsteken, en dat is ‘heel zorgelijk, met name voor de open Nederlandse economie’. Defaitisme is evengoed uit den boze. ‘Ik ben ervan overtuigd dat Nederland sterker uit de recessie kan komen.’ Met een lichte nadruk op het woord ‘kan’.

SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan. (ANP) Beeld
SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden