SER: pak discriminatie op de werkvloer aan

Werkgevers moeten discriminatie beter bespreekbaar maken, bijvoorbeeld in functioneringsgesprekken. Ook moet klagen over discriminatie op het werk of bij sollicitaties makkelijker worden. Dit moet onder meer de torenhoge werkloosheid onder allochtonen verkleinen.

De SER signaleert een kloof tussen de discriminatie die mensen ervaren en het beperkte aantal procedures bij het College voor de Rechten van de Mens of het aantal klachten bij de politie. Beeld anp

Dit bepleit de Sociaal-Economische Raad (SER), het belangrijkste adviesorgaan van de regering, in een vertrouwelijk conceptadvies aan het kabinet. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die discriminatie naar eigen zeggen hard wil aanpakken, vroeg de raad een jaar geleden om mogelijke maatregelen.

Vorige maand constateerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat de crisis vooral allochtonen hard treft. Dit wijt het SCP voornamelijk aan discriminatie. De SER richt zich op alle vormen van discriminatie, niet alleen op basis van ras, maar bijvoorbeeld ook van leeftijd, religie, geslacht, handicap en seksuele geaardheid.

Machtig wapen
Minister Asscher laat onder meer uitzoeken of het mogelijk is om in contracten met bedrijven waarmee de overheid zaken doet, op te nemen dat een bedrijf niet zal discrimineren. Als een bedrijf zich hier niet aan houdt, wordt het contract ontbonden. Dat zou een machtig wapen zijn, aangezien de overheid jaarlijks voor miljarden aan opdrachten verstrekt.

Het advies van de SER is minder dwingend. Zo moet discriminatie vooral makkelijker kunnen worden gemeld, via een 'deugdelijke en transparante procedure'. Iedereen moet ervan worden doordrongen dat discriminatie ongewenst gedrag is en niet wordt geduld, stelt de SER. Dat kan informeel, maar ook formeel via werkoverleg en in functioneringsgesprekken.

Twee keer overgeplaatst

Henk (61), van Surinaamse afkomst
Beveiliger

'Zwarte boon. Ik hoor thuis in de rimboe. Dat soort opmerkingen krijg ik te horen. Ik probeer ruzies hierover te vermijden, maar ik kaart het wel aan bij mijn leidinggevende. Die gaf me een dag vrij om bij te komen. Er is met mijn collega gesproken, maar ik werd overgeplaatst. Dan merk je dat er wordt gepraat en gaan je nieuwe collega's verder. Toen dat uit de hand liep, ben ik bij een vertrouwenspersoon en iemand van de directie geweest. Ze hebben ook die collega erop aangesproken. Maar ik was toch weer degene die naar elders kon vertrekken.'

Kloof
De SER signaleert een kloof tussen de discriminatie die mensen ervaren en het beperkte aantal procedures bij het College voor de Rechten van de Mens of het aantal klachten bij de politie. De raad vermoedt dat de verklaring onder meer schuilt in onbekendheid met de meldingsprocedures en gebrek aan vertrouwen in de afhandeling. Ook kan de overheid zorgdragen voor bescherming en begeleiding van klokkenluiders.

In organisaties moet discriminatie in eerste instantie bij de werkgever kunnen worden gemeld. Die klachten moeten 'uiterst serieus' worden genomen, bijvoorbeeld middels het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Wie zich bij een sollicitatie gediscrimineerd voelt, moet daarover bij het bedrijf kunnen klagen. Dat moet binnen een maand 'schriftelijk en gemotiveerd' antwoorden. De SER stelt het advies later deze maand definitief vast.

Geweigerd wegens hoofddoekje

Meryem (28), Nederlandse van Turkse afkomst
Juriste

'Om werkervaring op te doen, heb ik in het najaar gesolliciteerd bij de gemeente Tilburg. Ik zou contracten verzamelen voor de afdeling ruimtelijke ordening. Simpel werk, achter de schermen. Maar ik werd afgewezen vanwege mijn kleding. Ik draag een abaya (wijdvallende jurk/mantel, red.) en een hoofddoek. De gemeente dacht dat door mijn hoofddoek problemen zouden ontstaan bij de communicatie met mijn collega's. Ik ben in het gelijk gesteld door het College voor de Rechten van de Mens. De gemeente gaat nu de richtlijnen aanpassen, daar ben ik blij om.'
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.