SER: oudere moet langer werken

Werknemers moeten langer werken, in principe tot hun zestigste. De sollicitatieplicht voor werklozen boven 57,5 jaar moet om die reden weer geleidelijk worden ingevoerd....

Van onze verslaggeefster

Het advies, dat vrijdag wordt besproken, is bedoeld om de arbeidsdeelname van ouderen te vergroten. Zij moeten langer werken om de 'spanningen' op de arbeidsmarkt te verlichten en de kosten van de vergrijzing te drukken, aldus de SER.

Het advies is in lijn met de wens van het kabinet, dat wil dat in 2030 meer dan de helft van de arbeidsgeschikte ouderen onder 60 jaar aan het werk is. Nu werkt nog geen derde van deze groep.

Mensen zullen moeten wennen aan langer werken. Om zo'n mentaliteitsverandering te bewerkstelligen, vindt de SER dat werken na je zestigste moet worden beloond. Ook een voorlichtingscampagne gericht op 40-plussers zal werknemers ervan moeten doordringen langer actief te zijn en beschikbaar te blijven voor de arbeidsmarkt.

Om ouderen te motiveren, dienen ze bij werving en selectie meer kans krijgen. Ook moeten pensioenregelingen zo worden ingericht, dat zij geen belemmering vormen te blijven werken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden