SER: Energieakkoord vereist nadere uitwerking

Hoewel het Nationaal Energieakkoord uniek is in de betrokkenheid van de partijen, is de beoogde energiebesparing vooralsnog onzeker. Veel van de afspraken in het Energieakkoord moeten verder worden uitgewerkt, blijkt uit een doorrekening in opdracht van de Sociaal-Economische Raad (SER).

De concreet uitgewerkte afspraken leiden niet met zekerheid tot het halen van de Europese eis voor energiebesparing in 2020, stellen Energieonderzoek Centrum Nederland, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Economisch Instituut voor de Bouw. Dat kan volgens de instituten alleen bij een optimistische schatting, waarin uitgegaan wordt van maximale effectiviteit van de afspraken rond energiebesparing.

'Er worden in het akkoord veel afspraken gemaakt die nadere uitwerking behoeven. De kwaliteit van de in het akkoord overeengekomen borging is daarom cruciaal.'

Alleen uitgaande van de maatregelen waarvan het effect al helemaal uit te rekenen valt, kan tot 2020 maximaal 60 petajoule (PJ) aan energie worden bespaard. De ambitie van het akkoord betreft echter 100 PJ.

De SER, onder wiens regie het Energieakkoord tot stand kwam, erkent dat het behalen van de doelstelling 'forse inspanningen' vereist, maar denkt de Europese vereisten wel te kunnen halen. 'Partijen zijn overeengekomen dat zij, mocht de realisatie achterblijven bij de beoogde 100 PJ voor 2020, aanvullende maatregelen zullen verkennen en vaststellen. Op deze wijze committeren partijen zich om de doelstellingen daadwerkelijk te realiseren', aldus de SER.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden