SER: behoud aftrek hypotheekrente

De aftrek van hypotheekrente moet in de komende regeringsperiode worden gehandhaafd. Dat adviseren de twee belangrijkste spelers in de Sociaal Economische Raad, werkgeversvereniging VNO-NCW en de vakcentrale FNV....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Het concept-advies heeft dinsdagavond voorgelegen bij de kroonleden, die naast de werkgevers en de werknemers de derde poot binnen de SER vormen. De andere vakbonden en de vereniging van kleine en middelgrote ondernemingen, MKB Nederland, moeten zich nog over het advies buigen. Dat gebeurt vandaag.

Behoud van de hypotheekrenteaftrek is een grote wens van de werkgevers. Vorige week kwam al naar buiten dat de SER de AOW-leeftijd van 65 jaar wil handhaven, een diep verlangen van de werknemersorganisaties. Fiscalisering – het fenomeen dat rijkere ouderen meebetalen aan de oudedagsvoorziening – kan wat betreft de SER een middel zijn om dat te bereiken.

De onderwerpen AOW-leeftijd en de hypotheekrenteaftrek zijn onderdeel van een advies van de SER over de toekomst op de middellange termijn. De raad wil daarnaast meer ouderen en allochtonen aan het werk krijgen. Een van de maatregelen daartoe is de afschaffing van het fiscale voordeel van niet-werkende partners.

Twee andere netelige thema’s staan nog op stapel: de toekomst van het ontslagrecht en scholing.

De SER is de belangrijkste adviseur van het kabinet op sociaal-economisch gebied. De raad heeft het uitbrengen van de adviezen naar voren moeten halen in verband met de vervroegde verkiezingen. Daardoor zijn ook de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen, die de SER hoopt te beïnvloeden, vervroegd.

Twee grote politieke partijen hebben hun voornemens over hypotheekrenteaftrek en AOW-leeftijd al naar voren gebracht. Noch het CDA, noch de VVD wil iets aan de regelingen veranderen. De PvdA daarentegen wil de aftrek van hypotheekrente beperken. PvdA-leider Wouter Bos is bereid om de AOW deels te fiscaliseren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden