SER: basistarief voor zelfstandige

amsterdam Het moet mogelijk zijn afspraken te maken over minimumtarieven voor zzp’ers. Dat is een van de adviezen die de SER, het belangrijkste adviesorgaan van werkgevers en werknemers, dinsdag heeft gepresenteerd....

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

Door de crisis stonden de tarieven van zelfstandigen zonder personeel onder druk. Uit nood zijn sommigen zelfs onder de kostprijs gaan werken. In principe vindt de SER dat de ondernemers zelf verantwoordelijk zijn voor hun inkomen. Maar om excessen te bestrijden, moeten vakbonden en werkgevers in noodgevallen over de invoering van minimumtarieven kunnen praten, aldus de SER.

Wel vindt de adviesraad dat ook belangenvertegenwoordigers van de zelfstandigen moeten aanschuiven. Volgens de SER hoeven dergelijke prijsafspraken niet in strijd te zijn met de Mededingingswet. ‘Als je hoort dat mensen in de catering zich aanbieden voor 17 euro per uur, weet je dat er iets mis is’, zegt Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen. De wens voor minimumtarieven komt van vakcentrale FNV, die vreest voor uitholling van arbeidsvoorwaarden.

De afgelopen jaren is het aantal zzp’ers flink gestegen. In 2007 telde Nederland 675.700 zelfstandigen; 8 procent van de werkenden is inmiddels zelfstandig. Zij werken voor eigen rekening en eigen risico.

Tijdens de crisis bleek echter dat een deel van deze groep flexwerkers onevenredig hard geraakt werd. Hierdoor werd duidelijk wat de gevolgen zijn als een groep nauwelijks kan terugvallen op de sociale zekerheid. Niet alle zzp’ers hebben een spaarpotje waarop ze in tijden van nood een beroep kunnen doen. In tegenstelling tot werknemers sparen ze niet automatisch voor hun pensioen. En ook niet iedereen sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af.

Om de positie van zzp’ers te verstevigen, wil de SER daarom dat onderzocht wordt in hoeverre de bedrijfspensioenfondsen opengesteld kunnen worden voor deze groep flexwerkers. Ook moet de drempel van de arbeidsongeschiktheidsverzekering worden verlaagd en moeten zzp’ers dezelfde scholingsrechten hebben als ‘normale’ werknemers.

Het is de eerste keer dat de zelfstandigen konden meepraten over hun positie op de arbeidsmarkt in de SER. De vraag die centraal stond was: moet het stelsel van de sociale zekerheid aangepast worden als gevolg van de opmars van de zzp’er. De conclusie van de SER is dat er geen fundamentele verandering van het sociale stelsel nodig is. De opmars van de zzp’er luidt geen omwenteling op de arbeidsmarkt in, schrijft de SER.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden