SER-advies kabinet: streven naar begrotingsevenwicht

Het kabinet moet bij het opstellen van de begroting streven naar een evenwicht tussen inkomsten en uitgaven. Voordat de nieuwe norm wordt ingevoerd moet echter de buffer voor de AOW-uitgaven fors omhoog....

Dit gaan vakbeweging, werkgevers en kroonleden unaniem bepleiten in een advies aan het kabinet over het financieel-economisch beleid voor de komende vier jaar. De Sociaal-Economische Raad (SER) stelt het advies in juni vast.

Het is voor het eerst in 25 jaar dat de SER een advies voor de middellange termijn opstelt terwijl er sprake is van een begrotingsoverschot.

De overeenstemming tussen vakbeweging en werkgevers over het begrotingsbeleid is opmerkelijk. Ze pleiten samen voor een begrotingsevenwicht. Ook wijzen ze op de kosten die de vergrijzing met zich meebrengt; de kosten voor het basispensioen AOW lopen sterk op. De AOW wordt nu nog volledig betaald uit premies. Door het toenemend aantal 65-plussers en het gelijktijdig dalend aantal jongeren, zou de premie sterk moeten stijgen. Om dit te beperken is het zogenoemde AOW-fonds ingesteld.

Voorlopig is er overeenstemming dat dit fonds de komende jaren een extra impuls zou moeten krijgen. De vakbeweging stelt hiermee een hoeksteen van de sociale zekerheid veilig. De werkgevers kunnen op hun beurt wijzen op de daling van de staatsschuld volgens de EMU-normen. Het AOW-fonds wordt volgens die normen met de schuld verrekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden