Sepp Blatter is niet weg te slaan

null Beeld AFP
Beeld AFP

Sommige mensen moeten dringend weg uit het voetbal. Ver weg. Kan iemand, een of andere Qatarees of zo, een onbewoond eiland voor ze kopen? Sepp Blatter, de voorman van konkelclub FIFA, mag daar koning zijn. Met kroon. Maar ja, hij is niet weg te slaan, nog niet door een miljoen vervelende stukjes in duizend kranten. Hij heeft als suikeroom van het voetbal zelfs veel aanhang, op menig continent.

Ja, Europa sputtert wat tegen, ogenschijnlijk voor de vorm. Je zou willen smeken: sta op, Europa, als het voetballeven je lief is. Stap desnoods uit de wereldvoetbalbond, zoals de baas van de Duitse profliga Reinhard Rauball al suggereerde. Kan dat niet? Het zou kunnen als Europa één front vormt, maar dat doet Europa niet, want ook hier zijn belangen in het spel. Ook UEFA-voorzitter Platini en co. zitten verstrikt in het internationale machtsdenken.

Anderen mogen blijven. Robin van Persie, veel bekritiseerd als aanvoerder van het Nederlands elftal, was een geweldige captain zondag. Allereerst door zijn snelle doelpunt tegen Letland, dat de spanning meteen van de wedstrijd haalde. Vervolgens door zijn dienstbare opstelling als schaduwspits en zijn aandeel in de treffers twee, drie en vier. Ten slotte door na afloop de juiste toon te raken in een hooglopende discussie over de zogenoemde selfie met donkere spelers, die op social media beledigingen te verduren kregen.

Van Persie is qua sterrendom gepasseerd door Robben. Hij is sociaal soms een beetje onhandig en hij staat niet altijd vooraan om de media te bedienen, maar hij weet als voormalig jongen van de straat uit het multiculturele Rotterdam goed waarover hij praat. Hij is intern de hoeder van alle gezindten en kleuren binnen de regenboog van Oranje. Zijn woorden welden op uit het hart.

Blijven dus. Datzelfde geldt voor Guus Hiddink, de bondscoach. Die mag officieel blijven van zichzelf, omdat hij won van Letland, de wedstrijd waarin hij zijn positie op het spel zette. Toch deed hij vaag na afloop. Hoewel dat ongemakkelijk was, is dat geen hard nieuws, want vaagheid behoort tot zijn natuur. Wie weet vecht hij intern een psychologisch oorlogje uit met de man die hem zo graag wil evalueren, directeur Bert van Oostveen. Die stond met 1-0 voor, na de nederlaag op IJsland. Nu is het 1-1 en misschien wacht Hiddink op kansen op 2-1.

'Ik ben nog in dienst van de KNVB', zei hij, na vragen over wat hij doet in maart, als de volgende wedstrijd zich aandient. De door menigeen verwachte, vroeger dan bedoelde overstap naar het technisch adviseur- of directeurschap is een wat laf vertrek door de zijingang. Blijf gewoon. Het is interessant om te zien hoe dan hij problemen overwint, op zijn manier. Lukt dat? Grijpt hij de stijgende lijn vast en zet hij en passant alle snelle oordelers op hun nummer? Dat is een interessant proces.

undefined

Wie weet groeit er dan zelfs iets moois tussen hem en zijn spelers. Wie weet vinden zij het lekker om na al die stress bij hun clubs af en toe in een ontspannend bad te glijden met oranje versiersels. Of ze nu voor hem of voor zichzelf speelden tegen de Letten, de spelers deden geweldig en eendrachtig hun best. Dat gaat soms zo in de sport. De nationale volleyballers waren in het voorjaar van 1996 min of meer uitgekeken op bondscoach Alberda, maar ze wilden eerst een titel winnen. Aldus geschiedde, op de Olympische Spelen.

Het is spannender als Hiddink blijft dan wanneer hij vertrekt. Daarnaast speelt Oranje pas in maart. De partijen hebben meer tijd dan het wereldvoetbal. Eind januari sluit de termijn voor tegenkandidaten van Blatter, voor de verkiezing. Is er dan niemand die hem kan verslaan? Sta op, Europa!

Reageren?
ruimteoplinks@volkskrant.nl
Twitter @vkwillemvissers

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden