'Separatisten: politiemissie wordt Derde Wereldoorlog'

Pro-Russische separatisten waarschuwen dat de komst van een VN-politiemissie naar de plek van het gecrashte vliegtuig in Oekraïne verstrekkende gevolgen zal hebben. 'Dat wordt de Derde Wereldoorlog,' verklaarde een van hen vandaag volgens RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans.

De commandant (R) van de pro-Russische rebellen hield afgelopen weekend OVSE-medewerkers tegen die de crashplek wilden onderzoeken. Beeld anp
De commandant (R) van de pro-Russische rebellen hield afgelopen weekend OVSE-medewerkers tegen die de crashplek wilden onderzoeken.Beeld anp

De gewapende rebel deed zijn verklaring niet voor de camera maar pas nadat die was uitgezet, zegt Akkermans in zijn verslag vanuit het rampgebied. 'Als die internationale troepenmacht daadwerkelijk komt dan breekt hier de pleuris uit. Dat wordt Wereldoorlog Drie,' zo tekende de RTL-correspondent op uit de mond van de separatist.

VN-missie
Nederland, Australië en Oekraïne zijn druk bezig met het voorbereiden van een resolutie voor een VN-politiemissie naar de crashplek van het Malaysia Airlines-toestel. Die resolutie zou nog deze week moeten worden voorgelegd aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en zijn Australische ambtsgenoot Julie Bishop spraken vandaag in Kiev met de Oekraïnse regering over het onderzoek op de rampplek.

Volgens de Nederlandse bewindsman is er nog een lange weg te gaan maar moet al het mogelijke gedaan worden om te zorgen dat er geen stoffelijke resten achterblijven in het 25 vierkante kilometer grote gebied.

Overdracht onderzoek
De formele overdracht aan Nederland van het onderzoek op de crashplek is vanmiddag om vier uur getekend in Kiev.

Volgens Julie Bishop heeft Australië al experts klaarstaan voor de politiemissie. Daarmee doelt ze op de ongeveer 50 politiemensen die zijn of worden overgeheveld naar Londen, informatie die eerder vandaag werd bekendgemaakt door de Australische premier Tony Abbott.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden