Separatisten Oekraïne vragen Rusland om troepen

De militaire commandant van de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, Igor Strelkov, heeft een dringend beroep gedaan op Rusland om troepen te sturen. Anders zullen de opstandelingen volgens hem het onderspit delven tegen het Oekraïense leger.

AMSTERDAM - Volgens Strelkov hebben de rebellen de beschikking over duizenden strijders, maar zijn die niet opgewassen tegen de Oekraïense strijdkrachten die tanks, artillerie, vliegtuigen en helikopters kunnen inzetten. 'Het zal een week of twee, drie duren of misschien zelfs een maand, maar op den duur zullen de meest geharde eenheden doodbloeden. Vroeger of later zullen ze worden verslagen en vernietigd', voorspelde hij.


Strelkov, volgens Kiev een voormalige Russische inlichtingenofficier die eigenlijk Igor Girkin heet, geldt als de 'minister van Defensie' van de 'Volksrepubliek Donetsk' die de rebellen enkele maanden geleden hebben uitgeroepen. Hij staat momenteel aan het hoofd van de strijders in de stad Slavjansk, die door het Oekraïense leger wordt belegerd.


Oekraïense troepen hebben de afgelopen tijd terreinwinst geboekt in de strijd tegen de rebellen. Zo slaagden zij erin de zuidelijke havenstad Marioepol weer volledig in handen te krijgen. Ook in de regio Loegansk, die deels in handen is van de rebellen, maakte het regeringsleger vorderingen.


Rusland eist dat Kiev onmiddellijk een einde maakt aan de militaire operatie tegen de rebellen, maar volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko kan er geen sprake zijn van een staakt-het-vuren zolang de grens met Rusland niet verzegeld is. De rebellen hebben verscheidene grensposten in handen, zodat zij ongehinderd wapens en vrijwilligers het land kunnen binnensmokkelen.


Een van de belangrijkste pijpleidingen waarlangs Russisch gas via Oekraïne naar de Europese Unie wordt gepompt, werd gisteren getroffen door een explosie. Volgens de Oekraïense autoriteiten gaat het mogelijk om een aanslag. Ooggetuigen vertelden dat de vlammen een hoogte van wel 200 meter bereikten. De doorvoer van gas voor de Europese markt loopt geen gevaar: het gas wordt nu via een parallelle leiding gepompt.


Eén van de leiders van de rebellen in Donetsk, Denis Poesjilin, is naar Moskou gereisd in de hoop daar steun voor de 'Volksrepubliek' te krijgen. Poesjilin, op wie vorige week een mislukte aanslag werd gepleegd, pleitte in Moskou voor het sturen van 'vredestroepen'. Die zouden 'humanitaire corridors' moeten vormen voor de burgerbevolking in steden waar om wordt gevochten.


Poesjilin, die onder anderen met de vroegere Kremlinideoloog Vladislav Soerkov overlegde, hoopt ook op financiële steun uit Moskou. Sinds het begin van het conflict is de bedrijvigheid in het gebied sterk afgenomen. Veel inwoners zijn bang dat de toch zal zwakke economie in de regio geheel zal instorten. De rebellen hebben weliswaar de macht in handen in Donetsk en Loegansk, maar geld hebben ze niet.


Om dat probleem op te lossen proberen de rebellen de ondernemingen in hun regio te dwingen belastingen af te dragen aan de 'Volksrepubliek'. Poesjilin waarschuwde in Moskou nog eens dat bedrijven die dat weigeren door de rebellen zullen worden 'genationaliseerd'.


Gewapende rebellen hebben eerder deze week het filiaal van de Oekraïense nationale bank in Donetsk bezet. Het personeel van de bank kreeg de opdracht over te stappen naar de 'Volksbank van Donetsk' die de rebellen hebben opgericht. Ook namen de rebellen volgens medewerkers van de bank een grote hoeveelheid cash geld in beslag die door plaatselijke commerciële banken bij de bank was geparkeerd.


Niettemin is het een riskante strategie voor de rebellen. Tot nog toe liep de uitbetaling van pensioenen via de nationale bank. Als de pensioenen in gevaar komen door de machtsovername bij de bank, zullen de rebellen veel sympathie verspelen onder de bevolking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden