Separatisten Donetsk ontkennen rol in verdwijning OVSE-waarnemers

De opstandelingen van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk in het oosten van Oekraïne ontkennen de verdwenen waarnemers van de OVSE in handen te hebben. De organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa verloor maandagavond het contact met haar medewerkers.

Redactie
Oekraïense mijnwerkers bij een protestbijeenkomst tegen het ingrijpen van het leger. Beeld epa
Oekraïense mijnwerkers bij een protestbijeenkomst tegen het ingrijpen van het leger.Beeld epa

'Ons is niets bekend over hun verblijfplaats of over hun lot', aldus een woordvoerder tegen het Russische persbureau Interfax. Strijders van de opstandelingen zijn bereid te zoeken naar de waarnemers, zegt hij. De Deense minister van Handel zei gisteren dat de Deen, Zwitser, Turk en Est in handen waren gevallen van separatisten.

Volgens de woordvoerder van de opstandelingen 'is het niet uit te sluiten dat de waarnemers in de vuurlinie terecht zijn gekomen'. Hij sluit evenmin uit dat de vier in handen zijn gevallen van een criminele bende.

De OVSE probeert intussen koortsachtig contact te krijgen met het team. Het contact ging verloren nadat de waarnemers tijdens een 'routinepatrouille' op een controlepost waren gestuit. Een westerse gezant bij de OVSE sprak gisteren van een 'heel enge situatie'.

De waarnemers zijn in Oekraïne om te helpen de spanningen te verminderen. Ze brengen rapport uit over de situatie ter plekke. De missie bestaat uit 282 mensen, onder wie 198 burgerwaarnemers uit 41 OVSE-landen.

In april ontvoerden pro-Russische separatisten in Slovjansk zeven waarnemers. Die werden acht dagen later ongedeerd vrijgelaten.

Pro-Russische activisten zagen bomen om te gebruiken voor barricades in Donetsk. Beeld afp
Pro-Russische activisten zagen bomen om te gebruiken voor barricades in Donetsk.Beeld afp

Ultimatum leger
In Donetsk en omgeving wordt gevochten tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. Bij de strijd zijn deze week al tientallen mensen om het leven gekomen. De gevechten gelden als de bloedigste sinds de nieuwe machthebbers in Kiev vorige maand de antiterreuroperatie tegen de rebellen begonnen.

Het leger heeft een nieuw ultimatum gesteld: de rebellen moeten de wapens inleveren, anders worden ze gedood. 'De rebellen geven geen gehoor aan onze eisen, daarom zijn we acties begonnen om deze terroristen te vernietigen', liet het ministerie van Defensie dinsdag weten, twee dagen nadat Petro Porosjenko tot president was gekozen. Voor het eerst zegt het leger precisiewapens in te zullen zetten.

Op verschillende plaatsen in de regio wordt al weken gevochten. Het conflict verplaatst zich nu naar de provinciehoofdstad Donetsk. Bij schermutselingen om de controle over de luchthaven zijn de afgelopen dagen ten minste 39 pro-Russische opstandingen om het leven gekomen. In de mortuaria in de stad is amper nog plaats, de lijken worden er opgestapeld. Burgers trekken barricades op, winkels sluiten hun deuren.

De nieuwe president Porosjenko staat voor een duivels dilemma, schrijft Volkskrant-correspondent Olaf Koens vandaag. 'Als hij hard ingrijpt, komt het tot bloedvergieten en grijpt Rusland mogelijkerwijs in. Als hij pas op de plaats maakt, is Kiev de controle over het gebied voorgoed kwijt.'

Het dodental door de strijd in het oosten van Oekraïne blijft oplopen. Beeld ap
Het dodental door de strijd in het oosten van Oekraïne blijft oplopen.Beeld ap
In de mortuaria in de stad is amper nog plaats, de lijken worden er opgestapeld. Beeld ap
In de mortuaria in de stad is amper nog plaats, de lijken worden er opgestapeld.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden