Seoul zendt partij rijst naar Noorden

Nu Noord-Korea zich bereid heeft verklaard het zespartijenoverleg over zijn nucleaire activiteiten te hervatten, heeft Zuid-Korea zijn noorderburen dinsdag vijfhonderdduizend ton rijst beloofd....

APReuters en AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, die in Japan is om het overleg met Noord-Korea voor te bereiden, zei geen bezwaar te hebben tegen deze voedelschenking, gezien ‘de werkelijk miserabele humanitaire situatie van de Noord-Koreaanse bevolking’.

Hoewel Rice graag onder de aandacht bracht dat de Amerikanen zelf net vijftigduizend ton voedsel hebben aangeboden, toonde zij zich voor het overige niet mild gestemd jegens Noord-Korea. ‘Wat we nodig hebben is een strategisch besluit van de kant van het Noorden dat ze werkelijk bereid zijn hun kernwapenprogramma op te geven. Zonder dat kunnen deze besprekingen niet succesvol verlopen’, zei ze na besprekingen met haar Japanse collega Nobutaka Machimura.

Van diplomatieke erkenning door de Verenigde Staten en economische hulp kan pas sprake zijn als Noord-Korea al zijn nucleaire installaties onthult en inspecteurs toelaat om te controleren dat die niet voor militaire doeleinden worden gebruikt.

Behalve Noord- en Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan nemen ook China en Rusland deel aan het zespartijenoverleg, dat eind deze maand zal worden heropend in Peking. Zuid-Korea had het pad geëffend door Noord-Korea, waar voedselschaarste dreigt uit te groeien tot een ernstige hongersnood, enige scheepsladingen kunstmest te sturen.

Gisteren beloofde Zuid-Korea niet alleen vijfhonderdduizend ton rijst, maar ook de grondstoffen waarmee de Noord-Koreanen zelf kleding, schoeisel en zeep kunnen maken. In ruil daarvoor mogen Zuid-Koreaanse ondernemingen investeren in zink- en kolenmijnen in het Noorden.

Verder heeft Zuid-Korea aangeboden het Noorden elektriciteit te leveren, als Pyongyang tijdens het zespartijenoverleg belooft zijn twee omstreden kernreactors af te breken.

Het overleg over het nucleaire programma krijgt vanaf 27 juli een vervolg in Peking. Volgens het Japanse persbureau Kyodo worden ongeveer drie dagen uitgetrokken voor het beraad, dat al sinds juni 2004 stil ligt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden