Seoul gist naar bedoelingen van Noord-Korea Leger Zuid-Korea schiet zeven infiltranten dood

In drie afzonderlijke vuurgevechten hebben Zuid-Koreaanse soldaten donderdag zeven Noord-Koreaanse infiltranten doodgeschoten. De Noord-Koreanen waren in een onderzeeër op de Zuid-Koreaanse kust gelopen....

NYT; REUTER

Reuter, NYT

SEOUL

Volgens minister van Defensie Lee Yang-ho heeft de gearresteerde infiltrant eerst gezegd dat er twintig man aan boord van de onderzeeër waren, maar noemde hij later in het verhoor een aantal van 27. Hoewel hij de hele nacht is verhoord, heeft hij niet losgelaten wat het doel en de opdracht van de onderzeeër was. Volgens hem was die op verkenning in de Zuid-Koreaanse wateren toen hij motorpech kreeg en stuurloos op de rotsen liep.

Tijdens een kabinetsberaad uitte president Kim Young-sam zijn verontwaardiging over de infiltratiepoging. 'Dit is geen geval van gewone spionage. Ik beschouw dit als een militaire provocatie', zei de president volgens een van zijn medewerkers. 'Ondanks alle voedselgebrek is de reden waarom Noord-Korea gewapende infiltranten stuurt dat ze hun streven om Korea met geweld te herenigen nog steeds niet hebben opgegeven.'

De Noord-Koreaanse autoriteiten weigerden een protest van de door Amerikanen geleide VN-macht in Zuid-Korea in ontvangst te nemen.

Noord-Korea heeft de gewoonte af en toe infiltranten naar het zuiden te sturen. Gewoonlijk komen die echter niet met twintig man tegelijk, maar in groepjes van twee of drie. Zulke infiltraties worden altijd hoog opgenomen in Zuid-Korea, dat ervan uitgaat dat een eventuele inval vanuit het noorden zou worden ingeleid door de komst van Noord-Koreaanse saboteurs, die commandoposten zouden moeten vernietigen en paniek zouden moeten zaaien.

Wat Noord-Korea precies van plan was met zijn onderzeeër vol infiltranten is niet duidelijk. Sommige Zuid-Koreaanse waarnemers vermoeden dat het noorden de spanning in het zuiden wil opvoeren om de regering in Seoul te pressen tot deelname aan het overleg over een definitieve vredesregeling dat de Verenigde Staten graag tot stand willen brengen.

Anderen menen dat Noord-Korea de spanning wil opvoeren om de aandacht van zijn eigen bevolking af te leiden van de hongersnood en het economisch verval. Na twee zomers van mislukte oogsten lijden steeds meer mensen in Noord-Korea honger en VN-functionarissen hebben onlangs melding gemaakt van kinderen met hongeroedeem en andere symptomen van langdurige hongersnood.

Volgens sommige berichten zijn hongerige fabrieksarbeiders begonnen de produktie-apparatuur te slopen om die in China als oudroest te ruilen voor voedsel. Een groot deel van de industrie is tot stilstand gekomen nu Noord-Korea geen goedkope olie en andere hulp meer ontvangt van de vroegere Sovjet-Unie.

Een derde mogelijkheid die in Seoul wordt geopperd is dat de sabotageactie op touw is gezet door bepaalde Noord-Koreaanse generaals, die zich ergeren aan de prille pogingen om het geïsoleerde land enigszins open te stellen voor contacten met de buitenwereld. Zij zouden iedere verbetering in de verstandhouding met Zuid-Korea en het Westen willen tegenwerken.

Eind vorige week heeft Noord-Korea in zijn eerste vrijhandelszone, Rajin-Sonbong, een internationale conferentie belegd met het doel buitenlandse investeringen aan te trekken.

Het grootste succes was de toezegging van Emperor International Holdings uit Hongkong om 180 miljoen dollar te investeren in de bouw van een vijfsterrenhotel met casino aan de kust. Een andere ondernemer uit Hongkong wil er een speelgoedfabriek neerzetten, en een in Japan woonachtige Koreaan heeft plannen voor een ziekenhuis. Overigens werd de conferentie door het Zuid-Koreaanse zakenleven geboycot.

Rajin-Sonbong is een afgelegen gebied in het noordoosten van het land, omheind door een hekwerk van prikkeldraad. De vrijhandelszone is bedoeld als proeftuin voor liberalere handelscontacten. 'We moeten eerst beproeven of het wel goed voor ons is', zei een Noord-Koreaanse functionaris die de conferentie bijwoonde. 'Als het goed is, slikken we het door, zo niet, dan kunnen we het nog uitspugen.'

Voorlopig krijgen de westerse ondernemers er maar weinig bewegingsvrijheid. Een westerse zakenman vertelde dat hij toestemming moest vragen iedere keer als hij ergens anders heen wilde dan naar het vliegveld of naar de golfbaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden