Sensor maakt einde aan weesfietsen bij stations

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - ProRail is een stap dichter bij het oplossen van een van de grootste ergernissen van treinreizigers: overvolle fietsenstallingen. Een proef met een detectiesysteem in Groningen, Utrecht en Zutphen is zo succesvol dat de organisatie dat systeem op grotere schaal wil gaan toepassen. Dat heeft ProRail donderdag bekendgemaakt.

De proef bestond uit het plaatsen van sensoren in fietsenstallingen. Beheerders van de fietsenstallingen krijgen op die manier veel nuttige informatie. Op beeldschermen kunnen zij bijvoorbeeld precies zien in welke vakken er nog ruimte is en dat doorgeven aan de klanten.

Dankzij de sensoren kan bovendien het probleem van zogeheten 'weesfietsen' - die nooit meer worden opgehaald, nadat ze zijn gestald - worden aangepakt.

Tijdens de proef in Zutphen mochten fietsen 10 dagen gratis in de stalling staan. Daarna moest de eigenaar 1,20 euro betalen voor elke extra dag dat de fiets in de stalling stond. Had de eigenaar zich na 15 dagen nog niet gemeld, dan werden de fietsen overgebracht naar een gemeentelijk depot.

ProRail schat dat zo'n 15 procent van alle stallingen rondom stations onnodig bezet gehouden wordt door weesfietsen. Met een totaal van 400 duizend stallingsplaatsen gaat dat om ongeveer 60 duizend plekken. In Zutphen lag dat percentage zelfs aanzienlijk hoger. Daar kwamen na verloop van tijd 1.000 van de 3.500 plaatsen vrij door het gebruik ervan in kaart te brengen. Door al die onnodig bezette plekken vrij te maken, kunnen investeringen in stallingsruimte worden uitgesteld.

De proeven werden betaald door ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden