Weekendwijzer

Sense8, Pinewood en Holland Festival

De 7 interessantste programma's dit weekend, van het Holland Festival voor thuisblijvers op NPO 2 tot een Nederlandse topbasketballer op NPO 1.

null Beeld Ben van Duin
Beeld Ben van Duin

1. Sense8 Netflix

Na de door pers en publiek lauwtjes ontvangen verfilming van David Mitchells Cloud Atlas, proberen regisseurs Andy en Lana Wachowsky (ook bekend van The Matrix) het gewoon nóg een keer met een internationaal sciencefictionmozaïek over de transcendentale verbinding tussen personages die op het eerste gezicht niks met elkaar te maken hebben. Onder hen zijn een Amerikaanse transgender activiste, een buschauffeur uit Nairobi en een zakenvrouw/martial arts-vechter uit Seoul. Ambitieus en intrigerend, maar ook wat onevenwichtig, zoals altijd eigenlijk bij de Wachowsky's.

null Beeld Ben Cawthra/REX Shutterstock
Beeld Ben Cawthra/REX Shutterstock

2. Pinewood: 80 Years of Movie Magic

Zaterdag, BBC 2, 22.00 uur

Van Superman tot Harry Potter en van kapitein Jack Sparrow tot James Bond, allemaal vochten (of vlogen) ze ooit in een van de hallen van de Pinewood filmstudio's. De trots van de Britse filmindustrie - waar wekelijks buitenaardse decors, historische plaatsen en replica's van wereldsteden worden opgebouwd en afgebroken - bestaat 80 jaar en dat wordt gevierd met een kijkje achter de schermen door vriend van de sterren Jonathan Ross. Hij krijgt een rondleiding van cultactrice Barbara Windsor, mag meedoen aan een paar stunts en bezoekt de set van de nieuwe James Bond-film Spectre.

null Beeld AFP/Getty Images
Beeld AFP/Getty Images

3. Holland Festival Zaterdag, NPO 2, 22.35 uur

Cultureel Amsterdam staat ook dit jaar in juni weer in het teken van het Holland Festival. Voor de thuisblijvers presenteren NTR en VPRO samen de memorabele momenten. Vanavond praat presentatrice Daphne Bunskoek met Pierre Bokma - die op het Holland Festival te zien is in de muziektheatervoorstelling Koeien - over de grote Amerikaanse theaterregisseur en toneelschrijver Robert Wilson. Componist Arnoud Noordegraaf vertelt hoe hij de wereldberoemde kunstenaar Ai WeiWei wist te verleiden het decor voor zijn opera A Big As The Sky te ontwerpen. Het met een Edison bekroonde ensemble Gurdjieff luistert de boel op met een vertolking van het werk van, u raadt het al, de Amerikaanse componist George Gurdjieff.

4. Private Life of a Masterpiece

Zondag, Canvas, 20.15 uur

Deze BBC-docu over het meesterschap van Johannes Vermeer laat Het meisje met de parel en Het melkmeisje lekker links liggen en bespreekt zijn proefstuk De kunst van het schilderen. Ondanks het feit dat Vermeer het geld goed kon gebruiken, wilde hij zijn lievelingsschilderij nooit verkopen. Zijn vrouw hoopte het na zijn dood in 1675 met een trucje bij de talloze schuldeisers vandaan te houden, maar daar stak curator Antoni van Leeuwenhoek een stokje voor. Eeuwen later zou De kunst van het schilderen door Adolf Hitler worden gebruikt als beeldbepalend werk voor zijn nog op te richten Führermuseum.

5. DIno week Zondag, National

Geographic, 21.00 uur

Filerijdende Londenaren staarden begin deze week massaal in de ogen van een op een oplegger gedrapeerde, dode Tyrannosaurus Rex. Geen echt exemplaar natuurlijk, maar een rekwisiet van National Geographic, dat de levensgrote replica liet bouwen voor tv-programma T. Rex Autopsy. Voor de sier werd er een extra rondje mee gereden door de stad.

In T. Rex Autopsy krijgt een groepje veeartsen, anatomisten en paleontologen de opdracht het kadaver uit elkaar te halen, op zoek naar antwoorden op vragen als: had de T-Rex veren? En hoe kon hij zichzelf voeden met zijn kleine armpjes? Omdat het Dino Week is bij National Geographic volgen later in de week ook programma's over onder andere de Tyrannosaurus Rex als Ultimate Survivor (dinsdag, 21.00 uur) en Rex' nog gevaarlijkere broertje, de Spinosaurus (Bigger Than T. Rex, woensdag, 21.00 uur).

6. Birth Day Zondag, NPO 2, 21.10 uur

Leven op Groenland klinkt niet bepaald aantrekkelijk. Het is er bijna altijd koud, de helft van het jaar is het er donker, het aantal alcoholisten is er, net als het zelfmoordcijfer, enorm en van geweld en seksueel misbruik kijken de inwoners ook niet op.

Na Shanghai en Koeweit onderzoekt fotografe en journaliste Lieve Blancquaert hoe het is om als baby geboren te worden op dit eiland, dat geïsoleerd is van de rest van de wereld. Want hoewel kinderen krijgen een universeel gegeven is, zijn de verschillen in het opgroeien en de opvoeding per land ontzettend groot.

Blancquaert gaat naar de zesduizend inwoners tellende Groenlandse stad Sisimiut, waar geen wegen naartoe leiden. In het ziekenhuis van Sisimiut wordt elke tien dagen een kind geboren, Blancquaert is erbij wanneer een nieuwe Groenlander de wereld ziet.

Weet u nog dat u vroeger op gezette tijden klaarzat voor de buis? Dat moet u ook bij deze serie doen, want Birth Day is niet terug te kijken op npogemist.nl.

7. Andere Tijden Sport: Rik Smits

Zondag, NPO 1, 22.10 uur

De Brabantse Rik Smits was altijd een verlegen, onzekere slungel (2.24 meter), die het liefst aan motoren sleutelde in zijn schuur omdat hij door zijn leeftijdsgenoten werd gepest. Zijn leven verandert als hij in 1988 voor de profclub Indiana Pacers basketbal gaat spelen en uitgroeit tot een ster in de NBA. Hij presteert het onder meer om eentiende seconde voor tijd de winnende treffer te maken tegen Orlando Magic, waardoor hij zijn carrière tot een ongekende hoogte duwt.

In 2000 is hij gestopt als basketballer. Hoe is het nu met de zero die uitgroeide tot hero? Andere Tijden Sport zoekt hem op in het Amerikaanse Indianapolis. Voor het eerst laat Smits een Nederlandse cameraploeg toe in zijn wonderlijke huis en leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden