Sensationele Liu Fang beroert Chinese pipa

Hoe klein en fijn toch sensationeel kan zijn, bewees de Chinese pipaspeelster Liu Fang vrijdagavond in het Amsterdamse KIT Tropentheater....

De pipa ('pi' voor de neerwaartse en 'pa' voor de opwaartse tokkelbeweging) is met zijn ruim tweeduizendjarige geschiedenis een van de oudste Chinese muziekinstrumenten, en een van de expressiefste. Al eeuwenlang een zeer geliefd vehikel voor componisten en virtuoze vertolkers.

Hoewel het publiek aanvankelijk moest wennen aan de geringe geluidssterkte van de pipa, kwam de dynamiek van Fangs spel zonder tussenkomst van microfoons en luidsprekers juist extra goed uit de verf. Met gracieuze, bijna theatrale arm-, hand- en vingerbewegingen geselt ze bij tijd en wijle de vier snaren van haar instrument. Het voortdurende ballet dat de vingers van haar hand moeten uitvoeren om vaak vreemd gelegen akkoorden te realiseren, levert een fascinerend schouwspel op.

Net als collega Wu Man, die wereldwijde bekendheid verwierf door deel te nemen aan Yo-Yo Ma's Zijderoute-project, voltooide Liu Fang haar opleiding in China alvorens naar Canada te emigreren. Ze woont al bijna tien jaar in Montréal, waar ze zich behalve met traditionele Chinese ook met hedendaagse gecomponeerde muziek bezighoudt. Samen met het Nouvelle Ensemble voerde ze bijvoorbeeld werken uit van componist R. Murray Schafer.

In het KIT vertolkte Fang echter uitsluitend Chinees repertoire. Wel verraden haar arrangementen een aandachtig en liefdevol oor voor de Angelsaksische folk en zelfs de Amerikaanse country & westernmuziek. Een stuk van componist Zheng Qinrong uit 1980 over de Rode Rivier leek daardoor welhaast een ode aan de St. Lawrence River.

Met Liu Fang is opnieuw een groot ambassadrice van de Chinese muziek opgestaan. Qua instrumentbeheersing en speltechniek overtreft ze zelfs Wu Man.

In oktober komt Liu Fang opnieuw naar Nederland, voor een optreden tijdens het Amsterdam China Festival.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden