Sensation, pionier van dance-export, stopt in Nederland

Organisator ID&T trekt de stekker uit het Nederlandse dancefeest Sensation. 8 juli zal de Amsterdam Arena voor het laatst vollopen met veertigduizend in het wit geklede feestgangers. Met een nieuw feest hoopt ID&T de komende jaren de Arena te blijven vullen.

Sensation White in Amsterdam, 2009. Beeld Martijn Beekman / de Volkskrant
Sensation White in Amsterdam, 2009.Beeld Martijn Beekman / de Volkskrant

Met het verdwijnen van Sensation verdwijnt een begrip van de Nederlandse muziekagenda. Sensation, door entertainmentbedrijf ID&T in 2000 gelanceerd, was de opmaat naar een florerende dance-industrie en de springplank van menig artiest in binnen- en buitenland. Top-dj's als Armin van Buuren danken er mede hun succes aan.

Was bij de eerste editie de Arena nog halfgevuld, in de jaren daarop groeide Sensation White uit tot 's lands bekendste dancefeest. Het concept - dancemuziek, witte dresscode, lichtshows in een overdekt stadion - bleek een gouden greep. Er volgde een variant, Sensation Black, met hardere muziek en zwarte dresscode.

De Sensation-formule liet zich goed over de grens verkopen. ID&T exporteerde het feest naar tientallen landen wereldwijd, van Chili tot Taiwan. Het bleek pionierswerk, want na Sensation zouden veel andere Nederlandse festivals worden verkocht in het buitenland. Het succes van deze dance-export bevestigt de status van Nederland als gidsland.

Geestesvader van Sensation

Sensation is het geesteskindje van Duncan Stutterheim, de man die de Nederlandse dance groot maakte in de wereld. In 2015 trad hij terug. 'Die dj's krijgen iets te veel eer.' (+)

Vernieuwen

In eigen land lijkt Sensation wat op zijn retour. De laatste editie in Amsterdam verkocht niet uit; vierduizend kaarten bleven liggen. Ook het imago van feest liep de afgelopen jaren deukjes op. Met name de affaire-Badr Hari (die in 2012 wijlen ondernemer Koen Everink mishandelde op een feest) heeft Sensation de impressie gegeven van een penozefeest.

ID&T wil op tijd vernieuwen. Eind dit jaar presenteert het daarom een nieuw feest, dat eveneens in de Arena zal plaatsvinden. Een nieuwe succesformule zou welkom zijn voor de financieel kwakkelende eigenaar van ID&T, het Amerikaanse SFX, dat in 2013 het Nederlandse entertainmentbedrijf kocht.

Onder anderen Hardwell, Sunnery James en Fedde le Grand sluiten op 8 juli in Amsterdam het hoofdstuk-Sensation af.

Sensation White in 2009. Beeld Martijn Beekman / de Volkskrant
Sensation White in 2009.Beeld Martijn Beekman / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden