Senioren grijpen de macht in Maastricht

Landelijk schitteren ouderenpartijen vooral door geruzie, maar lokaal timmeren ze behoorlijk aan de weg. Zo is de Senioren Partij Maastricht (SPM), die al 35 jaar bestaat, de grootste geworden in de Limburgse hoofdstad. Dat lukte ook de Ouderen Partij Zandvoort (OPZ). De Ouderen Partij Heerlen (OPH) werd na de SP de tweede partij.

PETER DE GRAAF

MAASTRICHT - 'Heel bijzonder', vindt SPM-fractievoorzitter Ed Sabel (66) de verkiezingsoverwinning van 'de oudjes' in Maastricht. 'We zijn beloond voor vier jaar constructief meedoen aan het stadsbestuur. Onze houdbaarheidsdatum is nog niet verlopen.' De SP ging van 5 naar 6 zetels.

Het is voor het eerst dat een lokale partij de grootste is in Maastricht. De ouderenpartij is geworteld in de Maastrichtse samenleving. 'We zijn al 35 jaar onafhankelijk, de SPM heeft zich nooit aangesloten bij de landelijke ouderenpartijen, we hebben dus ook nooit dat gerollebol gehad dat de landelijke ouderenpartijen heeft gekenmerkt', aldus Sabel.

Alle leden zijn gepensioneerd. Dat heeft als voordeel dat ze genoeg tijd hebben om de verhalen van de mensen op straat aan te horen en zich te verdiepen in moeilijke dossiers. 'Ik houd maandelijks spreekuur', aldus Sabel. 'Je bent aanspreekbaar, een echte volksvertegenwoordiger. Je bent niet alleen vóór de mensen, maar staat ook tussen de mensen.'

SPM-wethouder en -lijsttrekker André Willems heeft nu het initiatief om een nieuw gemeentebestuur te vormen. Zijn voorkeur lijkt uit te gaan naar voortzetting van het huidige college met PvdA, VVD, D66 en GroenLinks, al wil hij daarin 'wel wat accentverschuivingen, meer richting zorg'.

De SPM is een echte middenpartij. 'Een klein beetje links van het midden, als je ons milieustandpunt bekijkt', aldus Sabel. 'Maar dat wordt gecorrigeerd door ons drugsstandpunt; we zijn voor handhaving van het ingezetenencriterium voor coffeeshops.' De SPM kijkt wel 'met een seniorenbril' naar allerlei problemen, maar probeert een partij te zijn voor iedereen. 'De stad moet ook leefbaar zijn voor onze kinderen en kleinkinderen.'

In Eindhoven groeide Ouderen Appèl van 3 naar 5 zetels. Lijstduwer Henk Krol kreeg zo veel voorkeurstemmen dat hij in de gemeenteraad gaat zitten. Vorig jaar trad hij af als fractieleider van 50Plus in de Tweede Kamer nadat bekend was geworden dat hij als hoofdredacteur van de Gay Krant niet altijd pensioenpremies had betaald voor zijn personeel.

Opvallend veel seniorenpartijen deden mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Nieuwkomer OPA (Ouderen Politiek Actief), na een ruzie afgesplitst van 50Plus, dong mee in 42 gemeenten. In 18 gemeenten kwam OPA in de gemeenteraad, veelal met één zetel, maar in het Zuidhollandse Albrandswaard zelfs met 3 zetels. 50Plus nam geen deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, volgens oprichter Jan Nagel mede omdat de partij niet wilde concurreren met lokale bondgenoten.

Ed Sabel Fractievoorzitter Senioren Partij Maastricht

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden