NieuwsBenoeming Brett Kavanaugh

Senatoren krijgen inzage in FBI-rapport Kavanaugh: stemming over benoeming

Het FBI-rapport over de vermeende seksschandalen van Brett Kavanaugh, die is voorgedragen als rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof, heeft nog geen uitsluitsel gegeven. Republikeinen zien geen nieuw bewijs, Democraten noemen het onderzoek onvolledig. Het blijft dus spannend tot het moment van de stemming, mogelijk al vrijdag.

Protest bij het Hooggerechtshof tegen de benoeming van Brett Kavanaugh.  Beeld Getty Images
Protest bij het Hooggerechtshof tegen de benoeming van Brett Kavanaugh.Beeld Getty Images

De Republikeinse senator Jeff Flake heeft in het rapport van de FBI niets kunnen vinden dat de beschuldigingen tegen kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh wegens aanranding aannemelijker maakt. ‘We hebben geen aanvullende informatie ter ondersteuning gezien.’

Flake heeft vorige week gevraagd om het extra onderzoek door de federale politie, omdat hij anders niet akkoord kon gaan met de benoeming van de in opspraak geraakte Kavanaugh als lid van het Hooggerechtshof. Ook twee andere Republikeinse senatoren twijfelen. De gematigde Republikeinse senator Susan Collins, die Flakes verzoek tot een onderzoek had gesteund, noemde het onderzoek ‘zeer grondig’. Dit zou kunnen betekenen dat zij Kavanaughs kandidatuur toch gaat steunen.

Heidi Heitkamp, een Democratisch senator, heeft laten weten tegen zijn benoeming te zullen stemmen. Zij zei na Kavanaughs optreden tijdens de hoorzitting vorige week twijfels te hebben gekregen over zijn temperament, eerlijkheid en onpartijdigheid. ‘Ons handelen geeft een belangrijk signaal af aan jonge meisjes en vrouwen in het hele land. Ik zal voor hen blijven opkomen.’

Democraten klaagden dat het onderzoek onvolledig was, omdat het te beperkt van opzet was. ‘Het lijkt erop dat het Witte Huis de FBI heeft belet zijn werk te doen’, aldus senator Dianne Feinstein.

Slechts één exemplaar van het langverwachte FBI-onderzoek, dat woensdag werd afgerond, werd ter beschikking gesteld van de Senaat, om lekken te voorkomen. Democraten en Republikeinen hebben om de beurt het rapport mogen lezen. Elke senator kreeg slechts een half uur de tijd.

Hoewel onduidelijk is in hoeverre het onderzoek belastend is voor Kavanaugh (53), kondigde de Republikeinse fractievoorzitter Mitch McConnell woensdag aan dat hij snel een einde wil maken aan de discussie over de benoeming. De Republikeinen willen daarom al vrijdag stemmen, terwijl sommige senatoren het FBI-rapport dan misschien nog niet hebben kunnen lezen.

‘Bizar, dit slaat nergens op’, aldus de Democratische senator Dick Durbin over de beperkte tijd die de senatoren krijgen van de Republikeinse leiding van de Senaat om het onderzoek door te nemen.

Rechter Brett Kavanaugh kon soms zijn emoties niet de baas tijdens de hoorzitting vorige maand in de Senaat over zijn voordracht tot oppperrechter.  Beeld REUTERS
Rechter Brett Kavanaugh kon soms zijn emoties niet de baas tijdens de hoorzitting vorige maand in de Senaat over zijn voordracht tot oppperrechter.Beeld REUTERS

Groepsverkrachting

Kavanaugh wordt er door Christine Blasey Ford van beschuldigd dat hij haar in zijn middelbareschooltijd op een feestje zou hebben proberen aan te randen. Zij getuigde daarover tijdens een hoorzitting in de Senaat. Een andere vrouw beschuldigt hem ervan aanwezig te zijn geweest bij een groepsverkrachting in zijn studententijd. Een derde vrouw zegt dat Kavanaugh haar zijn geslachtsdeel liet zien toen zij studeerden op de Yale-universiteit. De rechter wordt ook beschuldigd van overmatig drankgebruik.

President Trump maakte het woensdag niet makkelijker voor de drie senatoren om voor Kavanaughs benoeming te stemmen. Tijdens een toespraak tot aanhangers in Mississippi nam de president de vrouw die Kavanaugh van aanranding beschuldigt, Blasey Ford, op de hak.

De Republikeinse senatoren Lisa Murkowski (links) en Susan Collins (midden) in een lift in het Capitol op weg naar een lunch van de partij. Het tweetal zal na lezing van het FBI-rapport beslissen of zij voor de benoeming van Kavanaugh zullen stemmen. Beeld AFP
De Republikeinse senatoren Lisa Murkowski (links) en Susan Collins (midden) in een lift in het Capitol op weg naar een lunch van de partij. Het tweetal zal na lezing van het FBI-rapport beslissen of zij voor de benoeming van Kavanaugh zullen stemmen.Beeld AFP

Gaten in getuigenis

Hij wees, terwijl hij haar stem nadeed, op gaten in de getuigenis van Ford over de aanranding. Zij kon toen op sommige vragen geen antwoord geven. ‘Hoe ben je thuis gekomen?’, herhaalde Trump de vraag die Ford in de Senaat werd gesteld. ‘Ik kan het mij niet herinneren. Waar is het gebeurd? Ik weet het niet meer.’

‘Ongepast’, zo noemde senator Lisa Murkowski, een van de drie Republikeinse twijfelaars, de kritiek van Trump. ‘De opmerkingen van de president waren verkeerd’, aldus haar collega Susan Collins.

Uit de lijst van de getuigen die de FBI-agenten aan de tand voelden, blijkt dat het onderzoek niet veelomvattend was. Zo werden Ford en Kavanaugh niet gehoord over wat zich mogelijk heeft voorgedaan op het schoolfeestje indertijd in Maryland. Deborah Ramirez, de vrouw die zegt dat Kavanaugh zijn penis toonde op een Yale-feest, werd wel opgeroepen.

Maar een andere vrouw, Julie Swetnick, zou niet zijn uitgenodigd voor een gesprek. Zij beweert dat Kavanaugh in 1982 aanwezig was op een feest waar zij het slachtoffer was van een groepsverkrachting. Ook zouden getuigen die het verhaal van Ramirez onderbouwen, niet zijn benaderd door de FBI. 'Er zijn ernstige zorgen dat dit geen geloofwaardig onderzoek is', aldus de Democratische senator Feinstein.

Lot Kavanaugh in handen van Republikeinse senatoren Collins en Murkowski

Twee vrouwelijke Republikeinse senatoren gaan waarschijnlijk de doorslag geven bij de benoeming van de omstreden rechter Kavanaugh in het Hooggerechtshof. Als zij tegen de benoeming van Kavanaugh stemmen, lijkt de kans verkeken voor president Trumps kandidaat.

De Ford-Kavanaugh hoorzitting bewijst dat er geen eerlijk speelveld is voor vrouwen om zich uit te spreken. Lees hier de Column van Heleen Mees.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden