Senatoren CDA mogen zelf beslissen over Oekraïneverdrag

Het CDA maakt van de goedkeuring van het Oekraïneverdrag een vrije kwestie voor Eerste Kamerleden. Senatoren kunnen dan naar eigen inzicht voor of tegen goedkeuring van het verdrag stemmen. Dat zeggen bronnen in het CDA.

Een deelnemer tijdens de een manifestatie eerder dit jaar voor een samenwerking met Oekraïne. Beeld anp

Premier Rutte is op zoek naar een meerderheid in de Senaat voor een Oekraïneverdrag met aanhangsel, waarin het Nederlandse voorbehoud doorklinkt. Met zo'n 'appendix' wil hij recht doen aan de uitslag van het referendum, waarin een meerderheid van de kiezers zich uitsprak tegen een verdrag van de Europese Unie met Oekraïne.

In de Eerste Kamer komen VVD en PvdA 17 zetels tekort voor een meerderheid. D66 (tien zetels) neigt er toe een verdrag te steunen, Ook de Onafhankelijke SenaatsFractie (één zetel) stemt voor. Als de helft van de CDA-fractie (twaalf zetels) voor stemt, is het verdrag gered.

CDA-partijleider Sybrand Buma vindt dat gehoor moet worden gegeven aan de uitslag van het raadgevend referendum van 6 april. 'Als de Kamer dit naast zich neerlegt, houden we de bevolking voor de gek', zegt hij. Volgens een partijwoordvoerder kan een vrije kwestie voor de Eerste Kamer pas spelen als het verdrag in de Tweede Kamer is behandeld.

De afgelopen dagen hebben CDA-senatoren intensief ruggespraak gehouden met leden van het kabinet, en geestverwanten in het europarlement. Een aantal van hen is voor goedkeuring.

Buma laat zich niet verleiden door een haast hoffelijke Rutte (+)

Het is de moeizaamste relatie van het Binnenhof: Mark Rutte en Sybrand Buma. Een half jaar voor de verkiezingen zijn de twee tegenpolen verwikkeld in een precair spel, met het Oekraïneverdrag als inzet.

CDA-partijleider Sybrand Buma vindt dat gehoor moet worden gegeven aan de uitslag van het raadgevend referendum van 6 april. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden