Senaatsvoorzitter in problemen om weren Wilders op 30 april

Senaatsvoorzitter Fred de Graaf (VVD) heeft zichzelf in grote politieke problemen gebracht. Woensdagavond stuurde hij een brief aan de Eerste Kamer met een rechtvaardiging waarom hij op 30 april PVV-leider Geert Wilders bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander heeft geweerd uit het Comissie van In- en Uitgeleide.

DEN HAAG - In de brief bevestigt hij dat hij SGP-senator Gerrit Holdijk eerst heeft gevraagd en daarna heeft afbesteld voor deze prestigieuze commissie.


In de Tweede Kamer toonden woensdag vrijwel alle fracties zich verbaasd over de handelwijze van de voorzitter. SP-leider Emile Roemer was het hardst in zijn oordeel: 'Onacceptabel.' CDA-Kamerlid Agnes Mulder zei: 'Dit kan echt niet.' Geert Wilders zelf zei 'woest' te zijn over 'de vieze spelletjes van deze PVV-hater'. De fracties eisen ook uitsluitsel over de communicatie tussen De Graaf en Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg, die woensdag ontkende dat zij de beweegredenen van De Graaf kende.


De Graaf bevestigde gisteren in de Volkskrant dat hij SGP-senator Gerrit Holdijk heeft gevraagd af te zien van diens plaats in de commissie die de nieuwe koning in- en uitgeleide deed tijdens de plechtige inhuldiging. Had hij dat niet gedaan, dan zou de commissie hebben bestaan uit Holdijk en René van der Linden (CDA) namens de senaat, en Mariëtte Hamer (PvdA) en Geert Wilders (PVV) namens de Tweede Kamer. Vijfde lid was qualitate qua Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.


De Graaf wilde Wilders er niet bij omdat hij vermoedde dat 'het beeld van Wilders naast de koning veel aandacht zou hebben getrokken'. Onwenselijk, naar zijn oordeel. De Graaf heeft grote moeite met de vele scherpe uitlatingen van de PVV over het Koninklijk Huis. Daarom verzocht hij Holdijk, die al was aangezocht en had ingestemd, alsnog zijn plaats af te staan. Senator Heleen Dupuis nam zijn plaats in. Dat daarmee, na De Graaf en Van Miltenburg, nog een derde VVD'er een prominente plek in de organisatie kreeg, werd op de koop toe genomen.


Doordat de SGP'er zijn plaats opgaf - Holdijk is zelfs de langstzittende van alle 225 Nederlandse parlementariërs -, was er ruimte om naast Hamer SGP-voorman Kees van der Staaij als Tweede Kamerlid in de commissie te benoemen. Van der Staaij zit net iets langer in de Kamer dan Wilders, die daarmee buiten de boot viel.


Wilders vindt dat De Graaf zich als VVD'er heeft gedragen en niet als onafhankelijk voorzitter van de Staten-Generaal. 'Dit is beledigend, grotesk en een voorzitter onwaardig.' Ook in de Eerste Kamer moet De Graaf zich verantwoorden. Marcel de Graaff, de voorzitter van de PVV-fractie in de Eerste Kamer, liet gisterochtend schriftelijk weten dat het gedrag van de voorzitter 'onaanvaardbaar' is en eiste opheldering in een brief aan De Graaf. Hij vindt dat deze moet opstappen als zijn verweer niet overtuigend is.


Wilders heeft vandaag een kennismakingsgesprek met Willem-Alexander. Die afspraak stond al in de agenda.


Pagina 29: Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden