Update

Senaatscommissie stemt in met operatie Syrië

De Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken heeft om 21.30 uur (Nederlandse tijd) ingestemd met militair optreden tegen Syrië. Tien senatoren stemden voor, zeven tegen. Een onthield zich van stemming. Dit is de eerste belangrijke stap in het Congres richting ingrijpen. Het Witte Huis prijst de snelle besluitvormen. De plenaire Senaat buigt zich naar verwachting volgende week over de kwestie. Daarna neemt het Huis van Afgevaardigden een definitief besluit.

Martin Dempsey, Chuck Hagel en John KerryBeeld epa

Aan zo'n interventie worden in de door de Senaatscommissie aangenomen tekst wel strikte voorwaarden verbonden. Zo is de inzet van grondtroepen taboe en mag het ingrijpen in eerste instantie hooguit 60 dagen duren, zo staat in de resolutie van de commissie. Als de omstandigheden het vereisen, kan de actie daarna één keer met 30 dagen worden verlengd. President Barack Obama heeft ook gezegd dat hij geen 'laarzen aan de grond' wil.

Volgens de vooraanstaande Republikeinse voorman John McCain gaat de resolutie niet ver genoeg. De huidige tekst geeft in zijn ogen president Obama te weinig armslag bij diens optreden tegen Syrië.

Opnieuw
De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel vertelde de commissie voor de stemming dat de kans 'zeer groot' zou zijn dat de Syrische president Bashir al-Assad opnieuw chemische wapens zou gebruiken tegen het Syrische volk als de Verenigde Staten geen actie onderneemt. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry acht de kans op herhaling zelfs 100 procent.

Volgens Hagel heeft Obama hem verzekerd dat de militaire aanval op Syrië geen 'speldenprik' zal worden, en een aanzienlijke vermindering van de macht van Assad zal betekenen. Hij zei erbij dat hij verwacht dat een militaire aanval tientallen miljoenen dollars zal gaan kosten.

Senatoren Robert Menendez (Democraat) en Bob Corker (Republikein) stelden de resolutie op. In de tekst hebben de senatoren tevens opgenomen dat de militaire actie alleen een reactie op het gebruik van chemische wapens mag zijn, en geen ander doel mag dienen. De actie moet verder 'limited' (beperkt) zijn en 'tailor made' (op maat).

Hoorzitting
Het compromis is dinsdagavond laat (lokale tijd) ontstaan, na de hoorzitting die in de Senaat was gehouden over de plannen van president Obama om een vergeldingsactie tegen het Syrische bewind uit te voeren. De Amerikaanse regering wil met de aanval reageren op de (vermeende) gifgasaanval van 21 augustus in Damascus. Volgens de VS zijn daarbij ruim 1400 mensen omgekomen.

Generaal Dempsey, minister van Defensie Chuck Hagel, senator Robert Menendez en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.Beeld afp
Beeld reuters
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden