Senaatscommissie hoort onderzoeker mishandelingen

Een commissie van de Amerikaanse Senaat heeft dinsdag onder Antonio Taguba verhoord. Hij deed onderzoek naar de misstanden in de Abu Ghraib-gevangenis nabij Bagdad...

ANP

'Uiteindelijk spanden een paar soldaten en burgers samen om mishandeling en verschrikkelijke gewelddadigheden te plegen tegen gedetineerden en andere burgers, buiten de grenzen van het internationale recht en van de Conventies van Genève', getuigde Taguba.

'Ze hebben zelf hun onbegrijpelijke gedrag vastgelegd in een dossier van foto's en video-opnames, dat in strijd is met het heldhaftige gedrag van duizenden Amerikaanse en coalitietroepen.'

Taguba rapporteerde over 'talrijke incidenten van sadistische, onbeschaamde en buitensporige mishandelingen' van Iraakse gevangenen. Uit zijn rapport bleek dat de militaire veiligheidsdienst de cipiers opdroeg de gevangenen ruw te behandelen, waardoor ze gewilliger zouden worden tijdens een verhoor. Hij voegde er dinsdag aan toe dat de cipiers geen opdracht van bovenaf hadden gekregen om gevangenen te mishandelen.

Taguba bracht in januari verslag uit aan het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon. Daarbij repte hij ook van soldaten die naakte gevangenen fotografeerden, op de voeten van naakte gedetineerden sprongen en Irakezen dwongen seksuele houdingen aan te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden