Senaat wil snel af van impeachment

Snelheid is het sleutelwoord in de Amerikaanse Senaat, die zich moet uitspreken over het lot van president Clinton. De overgrote meerderheid wil zo spoedig mogelijk een eind maken aan de kwestie, maar over de voorwaarden lopen de meningen nog altijd uiteen....

TIM OVERDIEK

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Moet de Senaat überhaupt aan een feitelijke behandeling beginnen? Of kan worden volstaan met een ernstige berisping van Clinton, die volgens het Huis van Afgevaardigden meineed heeft gepleegd en de rechtsgang heeft geblokkeerd? En moet Clinton daadwerkelijk opbiechten dat hij onder ede heeft gelogen?

De huidige onderhandelingen tussen het Witte Huis, Democratische en Republikeinse senatoren hebben totnutoe slechts duidelijk gemaakt dat Clinton een boete bespaard blijft. Op 6 januari komt het nieuwe Congres bijeen, waarna naar alle waarschijnlijkheid het impeachment-proces in de Senaat begint.

De toonaangevende senator en Republikein Orrin Hatch erkende dat 67 stemmen vóór afzetting van Clinton niet haalbaar zijn. 'Daarom moeten we met de zwaarst denkbare berisping komen', vindt de voorzitter van de justitiële commissie.

In de nieuwe Senaat valt de Republikeinse meerderheid van 55 tegenover 45 Democraten iets terug.

Een termijn van enkele weken is volgens menigeen voldoende om de Lewinsky-affaire definitief af te ronden. Voor schorsing van de senaatsbehandeling is slechts een numerieke meerderheid nodig. Het aantal senatoren dat een volledig proces inclusief stemming over veroordeling dan wel vrijspraak verlangt, neemt zienderogen af.

Maar bij de formulering van de verwachte berisping kan Clintons pertinente ontkenning van meineed een ernstig struikelblok vormen. De Democratische senaatsleider Tom Daschle waarschuwde Clinton dat halsstarrig vasthouden aan diens onschuld 'een grote fout zou zijn, die het klimaat zou politiseren'.

Voormalig senator Bob Dole stelde voor dat Clinton de twee impeachment-artikelen in een publieke ceremonie ondertekent. Daarmee zou Clinton volgens de verliezend presidentskandidaat van 1992 'indirect toegeven te hebben gelogen'. Vorige week bepleitten de voormalige Democratische presidenten Ford en Carter een soorgelijke vorm van berisping.

Meer dan 70 procent van de Amerikaanse bevolking vindt momenteel dat Clinton zijn werk als president goed doet. Die goedkeuring was nimmer zo overweldigend. 'Toch moeten we de wereld laten zien dat deze president het ambt heeft bezoedeld, dat hij de natie voor schut heeft gezet', aldus Hatch.

Bij het zoeken naar een compromis weegt de mening van gelouterde senatoren als Patrick Moynihan zwaar. De Democraat uit New York zei verontrust te zijn over de 'stabiliteit van het presidentschap'. Voortdurende aanvallen op het Witte Huis zouden volgens hem ook de stabiliteit in het land en de rest van de wereld ernstig kunnen ondermijnen.

Moynihans voorspelling: 'Een proces, daarna een berisping en dan, als God het wil, een definitieve afsluiting.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden