Senaat wijst prostitutiewet af

De Eerste Kamer eist dat Opstelten twee belangrijke onderdelen uit het voorstel voor de prostitutiewet haalt. Voor- en tegenstanders vinden dat de minister het erbij heeft laten zitten.

DEN HAAG - Een nieuwe prostitutiewet zal op zijn vroegst over een jaar worden ingevoerd en zal géén registratieplicht voor prostituees bevatten. Met overgrote meerderheid heeft de senaat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) teruggestuurd naar de Tweede Kamer. Hij mag pas terugkomen als hij twee belangrijke onderdelen uit zijn wet heeft gehaald.


De senaat wil af van de registratieplicht, waardoor iedere prostituee ten minste eenmaal contact zou hebben met hulpverleners en signalen van dwang mogelijk zouden kunnen worden opgepikt. Volgens de senaat gaat dit niet werken. Ook in de zogenoemde 'vergewisplicht' zien de senatoren niets; die houdt in dat een klant vóór hij gebruik maakt van de diensten van een sekswerker zich ervan vergewist dat die legaal opereert.


Wat overblijft van het wetsvoorstel is een vergunningenstelsel voor bedrijven in de seksbranche en verhoging van de minimumleeftijd voor prostituees van 18 naar 21 jaar.


Voor - en tegenstanders van het oorspronkelijke wetsvoorstel schrijven de zware averij deels toe aan de zwakke verdediging door Opstelten. Na kritische vragen door senatoren laste hij tweemaal een 'denkpauze' van enkele maanden in, maar kwam vervolgens terug met hetzelfde voorstel. Tijdens de debatten wist hij argumenten van de critici niet te weerleggen. Vervolgens liet hij tot tweemaal toe onderdelen vallen die hij zelf 'cruciaal' had genoemd.


Brede steun

Al onder het kabinet-Balkenende IV zetten CDA-minister Hirsch Ballin en PvdA-minister Ter Horst de nieuwe wet in de steigers. In maart 2011 kreeg Opstelten voor het hele pakket nog brede steun in de Tweede Kamer: PvdA, VVD, CDA, PVV, ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren en SGP stemden voor. Dinsdag was in de senaat van die steun weinig over. Alleen PVV, ChristenUnie en SGP zijn nu nog voor invoering van de registratieplicht.


De ChristenUnie, in Balkenende IV medebedenker van de wet, reageert teleurgesteld. 'Opstelten had met name de registratie wel sterker kunnen verdedigen', zegt CU-senator Roel Kuiper. 'Hij heeft niet voldoende argumenten geleverd om sceptici te overtuigen. Hij had moeite om zijn antwoorden te vinden en verzuimde de bezwaren te weerspreken.'


Die kans was er wel, zegt senator Witteveen van Opsteltens coalitiegenoot de PvdA. 'Er zat bij ons tot op het laatst nog ruimte. Als Opstelten met betere argumenten was gekomen, had hij ons nog kunnen overtuigen. Maar hoe concreter het werd, hoe minder antwoorden hij had.'


'Het is mij een raadsel waarom hij het er zo bij heeft laten zitten', zegt SGP-senator Holdijk. 'Hij laat diegenen vallen die aanvankelijk zijn medestanders waren.' Volgens SP-senator Vliegenthart speelde Opsteltens reputatie hem parten. 'Hij kwam met de houding: ik vond dit, ik vind dit, en ik blijf erbij. Maar senatoren willen iemand die luistert en goede antwoorden geeft op hun vragen. Er is hier behoefte aan een minister die flexibel meebeweegt. Dat doen andere bewindslieden beter.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden